Facebookia käyttää lähes kolme miljoonaa suomalaista, YouTubea yli kaksi miljoonaa, Instagramia reilu miljoona, Twitteriä vajaa miljoona ja Snapchattiäkin puolisen miljoonaa. Vuonna 2016 YouTube ohitti Facebookin käytetyimpänä sosiaalisena mediana Suomessa. YouTubea käytetään erityisesti sisältöjen seuraamiseen, inspiraation hakemiseen ja uuden oppimiseen. Keskimäärin suomalainen käyttää YouTubessa aikaa 21,2 minuuttia per vierailu ja käy palvelussa joka toinen päivä.

Ajattele, että sinulla on kohderyhmäsi herkeämätön huomio 20 minuutin ajan. Uskallan väittää, että harvassa kanavassa ja harvoilla välineillä sellainen onnistuu – ainakaan helposti. Videolla ja hyvin rakennetulla YouTube-kanavalla se on täysin mahdollista.

Nyt tarjoan sinulle konkreettisia käytännön vinkkejä videotuotantoon ja erityisesti videoiden jakamiseen. Tekstillä on hiukan  kokoa, mutta toivottavasti löydät itsellesi hyödyllistä tietoa.

Lataa blogin lopusta ilmainen muistilista videoiden jakeluun! Yhdestä paikasta pystyt nopeasti tarkistamaan, mitä pitikään ottaa huomioon missäkin kanavassa.

1. Videoiden pointti

Kaiken tulee aina lähteä yksinkertaisesta miksi-kysymyksestä: miksi johonkin ryhdytään? Kuka, miten ja milloin ratkaistaan sitten vasta sen jälkeen. On turhaa lähteä resurssit edellä tekemään jos tarkoitusta eli tekemisen ydintä ei ole olemassa. Mitä haluat siis saavuttaa?

Tarvitsetko uutta pontta myyntiin ja apua uusien asiakkaiden houkutteluun? Vai haluatko sitouttaa olemassa olevia asiakkaitasi, esim. inspiroimalla heitä tai esittelemällä heille uutuuksia?

Mitä jos rakentaisit eri tarkoituksiin omat YouTube-soittolistat? Olemassaoleva asiakkaasi tuskin on kiinnostunut yrityksesi tai tuotteesi perustiedoista, vaan haluaa kuulla esimerkiksi yrityksen tuoreimmista kuulumisista, tuotteiden päivityksistä tai uutuuksista. Hänelle kannattaa siis rakentaa oma soittolista!

Knopit:

 • Mainokset (sellaiset mitä esimerkiksi televisiossa näkee) ei sellaisenaan aja asiaansa YouTubessa hyvin. Toki, ne sinne voi ladata ”arkistoon” mutta tuotto-odotuksia tai suuria katsojamääriä tuskin saavutat, ellei kyse ole poikkeuksellisen onnistuneesta tv-kampanjasta. Keskity siis muunlaiseen sisältöön: inspiraatio, ohjeistus, yritysesittely, rekrytointi… Huom! asia erikseen, jos käytät mainosta myös maksettuna mainontana YouTubessa.
 • Videosarja vai jatkuvasti erilaista sisältöä? Molempi parempi! Kiinnostavat moniosaiset videosarjat sitouttavat yleisöä todella lujasti, mutta toiset etsivät taas nimeomaan hyvin spesifiä videota tai kaipaavat vaihtelua, jolloin sarja ei ole paras vaihtoehto. Jokaiselle jotakin onkin paras, mutta toki myös vaativampi lähestymistapa.

2. Back to basics

Harmillisen usein törmää yritysten videoihin (miksei muidenkin), joissa perusasioissa on möhlitty. Kalliita virheitä, jotka on lopulta varsin yksinkertaisia välttää.

Koskaan ei saa olla niin kova kiire julkaisun kanssa, etteikö ehdi laittaa perusasioita kuntoon. Videon julkaiseminen ja jakelu on vähintään yhtä tärkeitä kuin sen idea ja toteutus.

Käytä siis hetki tai kaksi viime hetken viilaamisiin, ja vältä yleisimmät sudenkuopat.

Vähän useampi knoppi:

 • Otsikointi, avainsanat, kuvaus, kategoria…: kaikki sanallinen sisältö, joka jollain tavalla kuvaa videota, tulee miettiä oli kanava mikä ikinä. Mieti kohderyhmän näkökulmasta – millä sanoilla he etsivät tietoa/inspiraatiota?
 • Tekniset yksityiskohdat: oikea formaatti ja julkaisumuoto, kuvanlaatu… nämä eivät vaadi tekniikan maisterin papereita, mutta lisäävät huomattavasti käytettävyyttä ja laatuvaikutelmaa.
 • Tekstitä, tekstitä, tekstitä! Erityisesti Facebookin ja Twitterin kaltaisissa palveluissa kannattaa muutenkin suosia runsaita tekstielementtejä, sillä ne käynnistyvät automaattisesti uutisvirrassa ilman ääniä ja jopa 80 % katsojista ei laita ääniä päälle mobiilissa. Lisäksi tekstitykset vaikuttavat SEO:n YouTubessa.
 • Visuaalisuus: Onhan YouTube-kanavallasi laadukas kansikuva ja profiilikuva? Panosta videoiden esikatselukuvaan (thumbnail), sillä YouTuben virrassa voit erottua positiivisesti. Värit, tekstit, visuaalisuus ja huumori yhdistettynä hyvään videon otsikointiin houkuttelee klikkaamaan. Huomaathan, että esikatselukuvan ei tarvitse olla kuvakaappaus videosta, vaan se voi olla muutoin tehty. Kurkkaa esimerkkejä: mmiisas-vloggaaja tai YLE Kioski.
 • Call-to-action: Mitä haluaisit, että katsojasi tekee seuraavaksi? Jatkaa seuraavaan videoon listallasi, siirtyy sivuillesi vai tilaa kanavasi? Ethän hylkää häntä tässä kohtaa, vaan ihan kädestä pitäen ohjaa seuraavaan sisältöön. Tämä unohtuu harmillisen usein ja silloin on potentiaali menetetty.
 • Natiivi vs. linkki: tiettyihin palveluihin sopivat hyvin YouTubesta jaettavat tai upotettavat videot, mutta osaan palveluista kannattaa video ladata nimenomaan natiiviksi sisällöksi. Kurkkaa lopun työkalusta mitä mihinkin!

3. Se itse jakelu

videon jakelu graafi

Olet nyt saanut videosi valmiiksi ja julkaistua sen YouTubessa. Mitä sitten tapahtuu? Nyt ei saa pysähtyä! Ensimmäiset tunnit ja päivät ovat videosi menestyksen kannalta erittäin keskeisessä asemassa.

Julkaisun jälkeen videota ei saa jättää arkistoon makaamaan ja odottaa, että kyllä sen sieltä joku löytää. Ei muuten löydä.

Keskimäärin joka minuutti YouTubeen ladataan 400 tuntia videota. Ensimmäiset 48 tuntia vaikuttavat merkittävästi siihen, miten YouTube suosittelee videota jatkossa. Varo siis hukkumasta massaan, vaan panosta seuraaviin knoppeihin.

Knopit:

 • Google ja YouTube kehittyvät jatkuvasti älykkäämmiksi palveluiksi. Ne haluavat tarjota käyttäjilleen parempaa sisältöä, jotta saavat sitoutettua heitä omiin palveluihinsa. Sinun lataama sisältö voi olla siinä avainasemassa, kunhan se on relevanttia ja laadukasta.
 • Varmin ja tehokkain tapa on maksettu videon jakelu. Suositamme videoille vapaaehtoisesti klikattavia esimerkiksi YouTuben sivupalkkiin tulevia discovery-mainoksia, ellei videota ole erityisesti suunniteltu YouTuben pre-roll käyttöön.
 • Ole kekseliäs! Missä eri kanavissa jaat videota ja kenelle suunnattuna? Minkälainen saateteksti saisi kohderyhmäsi katsomaan videon? Mihin kaikkialle voisit upottaa videosi – uutiskirje, kotisivut, sähköpostin allekirjoitus…? Voisiko videota hyödyntää myynnissä tai asiakaspalvelussa? Ehkä käytät sitä maksetussa mainonnassa?
 • Yhteistyö tie menestykseen? Luomalla laadukkaita suhteita muihin toimijoihin ja vaikuttajiin, voit saavuttaa suurempia yleisöjä. Muista kuitenkin välttää spämmiä: jos siskosi, serkkusi ja äitisi jakavat aina kaiken sisältösi suoraan omille kavereilleen, alkaa varmasti maku mennä. Mieti siis miten parhaiten saavutat haluamasi kohderyhmän.
 • Videosarja ja sarjamuotoinen julkaiseminen vaikuttavat tehokkaasti yrityksen SEO:hon. YouTuben algoritmi suosii aktiivisesti julkaisevia!

4. Älä unohda mitata!

Mittaamisen ja analytiikan hyödytämisen pitäisi olla jo kaikessa markkinoinnissa ja myynnissä oletusarvoisesti mukana, mutta silti sitä hyödynnetään vielä liian vähän. Mittaamisen tarkoitus on oppiminen: sinulla on mahdollisuus ymmärtää kohderyhmääsi paremmin ja tarjota heille entistä relevantimpaa sisältöä juuri oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Parhaimmillaan videon data ja sen luomat reaktiot voivat tuottaa ratkaisevan palan koko markkinointisi ja liiketoimintasi kehittämiseen.

Mitä katsotumpi video, sitä paremmin se sijoittuu YouTuben suosituksissa, mikä puolestaan lisää katselukertoja entisestään. Positiivinen kierre on valmis.

Perehdy vähintään yksinkertaisimpiin mittareihin, tee niistä johtopäätöksiä ja kokeile A/B-testauksella tai muilla keinoilla, mitkä sopivat juuri sinun kohdeyleisöllesi parhaiten. Mittaa katselukertoja ja -aikoja, minkälaisia videoita on katsottu eniten, mistä suurin osa liikenteestä tulee… Näistä voisi kirjoittaa ihan oman blogin.

Pääsit loppuun saakka. You’re awesome!

Tilaa Videon jakelu -muistilista

Syötä nimesi ja sähköpostisi, niin saat muistilistan sähköpostiisi. Yhteystietojasi saatetaan käyttää OneMinStoryn markkinointiin. Yhteystietojasi ei luovuteta ulkopuolisille.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *