Purjeveneessä pohditaan onko tämä video minua varten. OneMinStory.

Kun koulussa opettajalle sattui suunnittelematon tunti, laittoi meidät katsomaan videota. Jee!! – Me huudettiin, vaikka ei tiedetty mikä video on tulossa. Video sinänsä oli jee!! Onhan se vieläkin työpäivän aikana ihan jee, jos pääsee katsomaan videota, jos siihen on oikeasti hyvä syy. Toivottavasti työ kiinnostaa sen verran, että kaikkia videoita ei kuitenkaan katsota.

On tutkittu, että kun haetaan tietoa jostain uudesta asiasta, videoita katsotaan kaikissa vaiheissa tiedon hankintaa ja ostamista, mikäli sellaisia on tarjolla. Video on helpottava oikotie ymmärrykseen tarjotun palvelun ideasta, toiminnasta ja sen tarjoajan ajattelusta. Video on hyvää asiakaspalvelua.

Kun relevantti video osuu ihmiseen oikealla hetkellä, ns. vastapalloon, sen vaikutus voi olla elämää muuttava. Odotukset ylittävän tarinan kokemuksellinen oivallus luo täysin uudenlaisen suhteen asiaan, jonka katsoja voi vastaanottaa avosylin elämäänsä.

Videon hehkutukseen liiketoiminnan puitteissa liittyy edellä kuvatun kokemuksen viraalisen leviämisen odotus. Sosiaalinen media kuvataan usein loputtomana mahdollisuutena. Sitä se ei käytännössä B2B-ratkaisuiden suhteen kuitenkaan suurimmalle yrityksiä osalle ole, vaan paras mahdollisuus on joko tarkasti rajattu isku, kuten tuotevideo, tai yleisöään kasvattava jatkuva tekeminen.

Käytännössä kun some-fiidiini ilmestyy video, huomaan sen kyllä paremmin kuin muut linkit. Alan heti etsiä syitä mielestäni, miksi minun tarvitsisi katsoa se. Jos päätän, että minun ei tarvitse katsoa videota, olen helpottunut. Minun ei tarvinnut käyttää minuuttiakaan videon katseluun, koska se ei ollut minua varten. Video vaikuttaa voimakkaasti, mutta vangitsee myös intensiivisempään kokemukseen, kuin vaikka slideshow. En usko, että muutkaan katsovat videoita, joiden kokevat olevan heille epärelevantteja. Aikaa ja aivomehua on rajallisesti, ja päätöksentekijöillä niitä on rajallisemmin kuin rahaa.

Relevantti video:

Yksi näistä vaaditaan, kahdella saa varmasti katselun. 🙂

 • Liittyy minua kiinnostaviin aiheisiin.
 • On minua kiinnostavien ihmisten ( brändien) jakama.
 • On noussut ilmiöksi minua kiinnostavalla tavalla.
 • On jaettu poikkeuksellisella tavalla.
 • Lupaa sisältää uusia toimintatapoja.
 • On visuaalisesti houkuttava. ( thumbnail).
 • On edessäni oikealla hetkellä.

Esimerkiksi, jos asiakkaani jakaa keskellä työpäivää eteeni videon, jossa kerrotaan heidän uudesta kaiken muuttavasta järjestelmästä, katson sen. Siinä avautuu tilaisuus: Koska minun on joka tapauksessa pakko katsoa video, minut on nyt mahdollisuus yllättää tarinallisella, odotukseni ylittävällä videolla, joka muuttaa ajatteluni perustavalla tavalla.

Hyvä video on relevantti video. Muita videoita ei juuri katsota.

Videon tarina täytyy muotoilla puhuttelemaan heitä joille se on tarkoitettu, ja saada heidän katsottavakseen, joille se kuuluu. Kukaan muu ei ole kiinnostunut videostasi, heillä on parempaa tekemistä.

Tämä tekee videon tekeminen itse omasta liiketoiminnasta hurjan haastavaksi. Kun itse seisoo kaiken liiketoimintansa keskellä, on miltei mahdotonta nähdä, mikä siinä olisi ulospäin toimivin tarina. Siihen täytyy valita ja muotoilla oikeat asiat oikealla tavalla. Relevantiksi mainostettu video, joka sitä ei lupausta lunasta, on voimakas kokemus sekin.

Yleisölle oikein suunnattuun, relevanttiin videoon tarvitaan ainakin nämä asiat:

 • Hieman erilainen tarina, joka kertoo minkä ongelman ratkaisette.
 • Näytä, että palvelusi hankinta on helppo homma: Tee video, jonka katselu on helppo homma.
 • Videon lyhyys on itseisarvo. Videon laskurissa näkyvä pituus vaikuttaa sekä siihen, että katsotaanko video, että katsotaanko se loppuun. Ylipitkä video kysyy katsojaltaan yhä uudestaan: Aiotko todella katsoa vielä 4 minuuttia tätä? Se aiheuttaa piinaavaa sitoutumisahdistusta ja stressiä, joka pilaa videosi kokemuksen, ja saa katsojan lopettamaan katselun kesken, mikä jää hänen toistaiseksi viimeiseksi kokemukseksi brändistänne. Lyhyeen videoon sitoudutaan kerralla. Se ei piinaa, vaan siihen lähdetään mukaan, jos lähdetään.
 • Yleisösi elämään sopiva, iloisesti yllättävä tyyli.

Ei kun tekemään!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *