Tapahtuma on luonnollinen mahdollisuus tallentaa videomateriaalia ja hyödyntää sitä yrityksen markkinoinnissa laajemmin tapahtuman jälkeen ja sen aikana. Hyödyllisen videosisällön tekeminen tapahtumasta yleisölle kiinnostavalla tavalla on haaste, jota monikaan yritys ei ole mielestäni ratkaissut hyvin, ei edes Suomen ulkopuolella.
Miten vertailin?
Laitoin erilaiset tapahtumavideoiden tyypit taulukkoon ja vertailin niitä oman näkemykseni mukaan ja niin empiirisesti asteikolla 1-5 , kuin taiteen maisteri vain voi.
- Huomiarvo: Arvostus minkä ko. sisältöformaatti todennäköisesti yleisön keskuudessa saa suhteessa muihin.
- Esimerkki: Kuka tahansa julkkis videossa herättää enemmän kiinnostusta kuin mikä tahansa tallennettu yritystapahtuma ilman julkkista. Eniten julkkis luo kiinnostusta tempaisemalla jotain uutta.
- Käyttöarvo: Sen käyttöhyödyn arvostus mitä yritys ja yleisö sisällöstä ko. muodossa saavat. Yleisön ja yrityksen hyöty on viestinnässä yhteinen, eikös juu?
- Esimerkki: Tallenne on hyödyllinen heille, jotka eivät ehtineet tapahtumaan, sitä voi myös kelata itse. Live-video antaa lisäksi mahdollisuuden osallistua live-tunnelmaan ja -keskusteluun etänä.
- Hinta: Suhteelliset kulut ja vaivat.
- Olen arvostanut hinnat omasta mielestäni parhailla toteutuksen tavoilla. Esimerkiksi livetallenteen voi tehdä kännykällä, mutta itse käyttäisin monikameralähetystä, jotta katsojien kiinnostus pysyy kuvassa.
Kuten näkyy mikrovideot on tasoissa julkkistempauksen kanssa. Arvon ollessa tasan hinta ratkaisee, eli voittaja on mikrovideo! Tietysti kaikki nämä sisältötyypit voi toteuttaa samasta tapahtumasta, ja silloin niiden toteuttamisessa on jonkin verran synergiaetuja ja -säästöjä.
Mikrovideon iloja ja koosteen haittoja.
Mitä enemmän asiaa pohtii, sitä enemmän se tuntuu paikkansapitävältä. Mikrovideo on käyttäjälle paljon miellyttävämpi katsoa kuin 99% todennäköisyydellä pompöösiksi kokemukseksi muodostuva 2-3:n minuutin (älä edes mainitse pidempiä) business-tilaisuuden kooste, vaikka sitä aftermovieksi kutsuttaisiinkin. Yritystilaisuuksista saatava kuvamateriaali on parhaimmillaankin yksitoikkoista, joten musavideo istuvista ihmisistä ei vaan enää kiinnosta. Eri asia ovat tapahtumat, joissa tapahtuu jotain erilaista visuaalista liikehdintää, kuten Pikkulaskiainen.
Mikrovideoita voi tehdä useita ja niitä voi jakaa luontevasti myöhemmin pitkin vuotta. Niistä tulee kirjasto, josta voi valita julkaistavaksi aina kun keskutelussa tai kalenterissa on sopiva paikka. Mikrovideot toimivat siis myös oivallisena brändimainontana.
Yhden mikrovideon tavoite on ilmaista yksi ajatus, tunne, idea tai oivallus:
Oma lehmä ojassa
Tähän pohdintaan johti oma tarve. Järjestämme 19.4. ensimmäisen tapahtumamme markkinoinnin ammattilaisille: Voitokas Video. Tietysti haluamme käyttää videota sen jakamiseen ja oppimiseen sen kautta. Veikkaanpa, että jonkinlaisia mikrovideoita on tulossa!