Yrityksen työntekijät ovat avain menestykseen. Ilman heitä on yhdentekevää mikä on yrityksen visio tai arvo, minkälainen sales funnel on tai kuinka hyvä se on markkinointiautomaatiossa. Ilman onnistuneita rekrytointiprosesseja, ei yrityksen tarvitsemaan tulokseen voida päästä. Yritykset ovat kuitenkin jumiutuneet ankeaan kaavaan rekrytoinnissa: A4-mittainen hakuilmoitus, vaatimus CV:stä ja hakemuksesta, haastattelut, sopimus… Olisiko aika tosissaan alkaa muuttaa rekrytointitapojamme? Olisiko aika kääntää rekrytointia avoimempaan suuntaan ja askeleen verran kohti arvon luomista rekrytoinnin kohteille, eli työnhakijoille?
Kehitystä
Jotkut suomalaiset yritykset ovat onnistuneesti tuottaneet yritysvideon tai -videoita, jotka jo lähtökohtaisesti parantavat yrityksen työnantajamielikuvaa. Muutamat pioneerit ovat tästäkin vielä pari askelta edellä. He järjestävät esimerkiksi kesätyörekrytointinsa interaktiivisesti hyödyntäen mm. live-videoita, tai ketterästi käyttäen videopalveluita haastattelujen ensimmäisessä vaiheessa. Tämä kehitys on ollut ihailtavaa, mutta totuus on, että enemmänkin voisimme tehdä. Miksi hienoimmat rekrytoinnit toteutetaan vain kesätyöntekijöitä haettaessa? Miksi vain kourallinen on panostanut rohkeasti tähän yrityksen kehityksen kannalta yhteen keskeisimmästä asiasta?
Oppeja rapakon takaa
Erinomaisia rekrytointiin tehtyjä yritysvideoita on tehty jo useita Yhdysvalloissa, ja mikä parasta, lähestymistavat ovat erilaisia, vaikka tavoite on sama: Saada yritys/työnantaja näyttämään mahdollisimman houkuttelevalta.
1. Hubspot – se perinteisempi työnantajavideo
Hubspotin video on jo viisi vuotta vanha, mutta niin laadukkaasti tehty, että sitä kehtaa edelleen esitellä. Se näyttää mitä Hubspotilla todella tehdään, minkälainen yrityskulttuuri sillä on, minkälaisia työntekijöitä ja millainen tunnelma toimistolla on. Kyse ei siis ole vain siitä, onko työpaikalla ilmaista olutta ja ruokaa tarjolla, vaan siitä, minkälainen kulttuuri yrityksessä on. Jokainen meistä haluaa työnantajansa yrityskulttuurilta eri asioita. Tärkeintä onkin videolla puhutella juuri niitä ihmisiä, joita halutaan yritykseen töihin. Siinä Hubspot onnistuu erinomaisesti.
2. Zendesk – perinteinen sisältö, erilainen lähestymistapa
Vaikka sisällöllisesti Zendeskin video on hyvin samanlainen kuin em. Hubspotin vastaava, on tähän videoon otettu hieman erilainen lähestymistapa. Pilkettä löytyy silmäkulmasta – nyt tiedät esimerkiksi markkinointitiimin kalasta. Vaikka video on (ehkä liiankin) pitkä, niin ainakin allekirjoittanut viihtyi sen parissa hyvän tovin ja naurahti pariin otteeseen.
3. Twitter – kieli poskessa ironian keinoin
Jos yrityksesi kulttuuriin sopii ja olet itse valmis heittäytymään voi ironia ja huumori olla mainioita vaihtoehtoja myös videoviestinnässä. Twitter häikäilemättömästi vitsailee paitsi omalla, myös muiden kustannuksella, kun se yhdistää kaikki yritys-/rekrytointivideoiden kliseet yhteen tässä nerokkaassa videossa. Onko kukaan nähnyt ikinä viihdyttävämpää rekrytointivideota?
Mitä lisäksi? Miten olla vielä astetta edempänä?
Työnantaja-/rekrytointivideoiden lisäksi yritysten kannattaa harkita niiden yhdistämistä itse hakuilmoitukseen. Tai oikeastaan toisinpäin – hakea videolla. Yritykset usein vaativat hakuilmoituksissaan avoimuutta, heittäytymistä, innostavuutta ja rohkeutta, mutta samaan aikaan itse piiloutuvat hakuilmoituksen taakse eivätkä näyttäydy. Me OneMinStorylla halusimmekin kokeilla jotain hieman erilaista.
Me halusimme kokeilla miltä tuntuu tehdä hyvin nopealla aikataululla rekrytointivideo, missä annamme kasvot paitsi yritykselle, myös koko prosessille. Halusimme osoittaa olevamme avoimia ja valmiita itsekin heittäytymään prosessiin mukaan. Tulokset olivat positiivisia! Viikon käynnissä ollut haku tuotti kymmeniä hakijoita, joista sopivien valitseminen haastatteluun oli haastavaa. Pian tekin pääsette näkemään koko rekryprosessimme lopputuloksen, kunhan pääsemme kuvaamaan yhdessä uuden Videon Tekijän kanssa!
Lyhyt muistilista rekrytointivideoon:
- Työntekijältä vaaditaan näyttöjä – miksi juuri hänet kannattaa palkata? Työnantaja voi tehdä saman: Näyttää miksi kyseiseen firmaan kannattaa hakea.
- Mikä innostaa ja kiinnostaa työntekijöitä tällä hetkellä? Onko jokin mielenkiintoinen projekti menossa tai onko juuri muutettu uusiin tiloihin?
- Diversiteetti – työntekijöiden moninaisuus on yrityksesi etu! Sinun kannattaa mahdollisuuksien mukaan esitellä ja siten näyttää hakevasi mahdollisimman laajasti eri taustoista ihmisiä, jolloin takaat itsellesi varmasti parhaimmat hakijat.
- Minkälaista vain videolla välittyvää tekemisen henkeä yrityksesi toivoo työntekijältä? Mistä ajatus rekrytointiin lähti? Minkälaisia ominaisuuksia arvostetaan ja mitkä sopivat yrityskulttuuriin parhaiten?
- Älä pelkää huumoria ja heittäytymistä!
Mitä vielä odotat?