Staminan solisti vetää 360 asteen videossa

360 asteen videossa ja virtuaalitodellisuudessa on sitä jotain, mutta mitä?

Kun sain ensimmäisen kerran eteeni YouTubessa 360 asteen videon, jossa pääsin itse kääntämään ”kameraa” hiirelläni mihin tahansa suuntaan videon ”soidessa”, tajusin, että edessäni on jotain uutta ja siinä on järkeä. Samalla hetkellä tuli mieleeni, että mitäköhän se järki on? En rehellisesti sanottuna vieläkään ymmärrä sitä täysin, mutta sen ymmärrän, että jännittävässä kokemuksessa on markkinoijalle aina järkeä! Sovelluksen ensimmäisinä omaksuvilla ja käytön oppivilla on vähintään se etu, että he voivat vastaanottaa muutoksen itsevarmuuden ja valmiuden kautta, sitten kun siihen täydellä rintamalla edetään.

En käsittele tässä artikkelissa hypeä ja sijoitusbuumia virtuaalitodellisuuden ympärillä – todettakoon vain, että se on merkittävää, ja sen pariin voit hypätä tästä linkistä. Keskityn sisältöön, joten asiaan:

Valitset itse mihin katsot

360 asteen videossa katsoja saa itse kääntää katselukulmaa videon aikana haluamaansa suuntaan ja on käytännössä keskellä videon tapahtumia. Se on uusi, jännittävä kokemus. Esimerkiksi oheisessa musiikkivideossa: Tartu ruutuun ja etsi laulaja!

HUOM. YouTuben 360-videot toimivat selaimessa toistaiseksi vain desktopissa, eli tietokoneelta katsottuna, ja siellä uusimmilla Chrome, Firefox, Opera ja Internet Explorer selaimilla, ei siis Safarilla. Kännykän selaimessa ja Safarilla näkyy ns. strereoskooppinen koko 360 asteen kuva, joka ei ole kovin kummoinen kokemus. Mobiilissa 360 – videoita voi katsoa Youtuben – applikaatiolla.

Videon on on tuottanut OneMinStoryn verkoston Medialouhos.

360 asteen video on parhaimmillaan virtuaalitodellisuudessa VR-laseilla katseltuna ja niin, että katsoja pääsee itse osallistumaan tapahtumiin. Se jättää lähtemättömän vaikutuksen! Ainakin toistaiseksi VR-laitteisto tai -lasit ovat harvinaisuus, ja tuskin juuri kukaan niitä ensisijaisesti mainosten katseluun käyttää.

Miten hyödyntää virtuaalitodellisuus markkinoijan näkökulmasta?

Se on uusi, menestyvä, jännittävä, ja siihen ei ole suurella yleisöllä helppoa pääsyä. Ihan kuin julkkis! Liitä imagosi aidolla tavalla virtuaalitodellisuuteen ja tarjoa asiakkaillesi todellisia kohtaamisia uudenlaisessa ympäristössä.

 

Järjestimme asiakkaamme Plastexin tilaisuudessa VR-kioskin, jossa videossa taiteileva Arto Ant-Wuorinen pääsi kokemaan ensimmäistä kertaa virtuaalitodellisuuden. Osallistujat saivat kokeilla kolmiulotteista piirtämistä virtuaalitodellisuudessa Googlen Tilt Brush –sovelluksella. Jopa skeptisemmät ja varttuneemmat kokeilijat olivat haltioituneita kokemuksesta! Kaikki oppivat heti piirtämään kirjaimellisesti loistavia teoksia, liikkumaan niiden seassa itse ja kokemaan:

MILLAINEN ON PIIRROS, JOKA ON SAMANAIKAISESTI VEISTOS?

Kokemus oli ennen kaikkea hauska, voimakas ja ilahduttavan uudenlainen. Se oli yhdistävä puheenaihe muttei niinkään teknisesti opettava, sillä kokemukseen pääsee heti mukaan. Niin hyvällä tasolla laitteistot ovat jo (psst! Kiitos laitteiston lainasta Finnish virtual reality association FIVR .)

360 asteen video on ennen kaikkea immersiivinen, eli hyvin käytännöllisesti mukaansatempaava, koska se sijoittaa ja parhaimmillaan upottaa kokemuksellisesti katsojan keskelle tapahtumia.

Missä on tarina?

Miten kerrotaan tarina virtuaalitodellisuudessa tai 360-videolla? Samalla tapaa kuin ennenkin, siinä on alku, keskikohta ja loppu, ja jotain muuttuu matkalla ja katsojan ajattelussa.

Katsojan kuljettaminen tarinassa samalla kun hän osallistuu tapahtumiin ja kirjaimellisesti käyttää kameraa itse, on haastavaa. Sitä kuitenkin tehdään. Hyvä esimerkki on virtuaalitodellisuuspelit.

 

 

Samaan tapaan kuin useissa peleissä ennenkin, ideana on kulkea tiettyä ”todellisuustunnelia” pitkin. Toinen tapa on tilanne, joka alkaa ja loppuu ajoitetusti, kuten aiemmin nähdyssä musiikkivideossa.

Kontrollista on luovuttava

Virtuaalitodellisuudessa tarinan kertojan täytyy ymmärtää, että katsojan ajankäyttöä, tilaa tai kokemusta ei voi hallita täysin, eikä se ole tarkoituskaan. Monen tarinan kertomisen ammattilaisen kauhuksi, onnistuakseen kertojan täytyy siis luopua kontrollista virtuaalitodellisuudessa ja 360 asteen videossa. Ainoa tapa kontrolloida on luoda niin mahtava kokemus, tarina tai sovellus, että se imee katsojan mukaansa. Katsojan vapauden kokemus ja sen luonteva ja inspiroiva tuottaminen on tärkein edellytys tarinan kertomisen onnistumiselle. Se on sinällään jo jonkinlainen kokemus ja haastava tavoite. Sen lisäksi voidaan myös kertoa tarina. Tapahtumat ympärillä voivat alkaa, niillä voi olla keskikohta, ne voivat loppua ja me voimme tuottaa muutoksen katsojan ajattelussa tarinan avulla kuten muillakin tarinan kerronnan välineillä.

Tässä yhdellä otolla, Nokian Ozo -kameralla kuvatussa musiikkivideossa on selkeä tarina, ja se vaati yli sadan näyttelijän saumatonta yhteistyötä. Kameran taakse ei pääse piiloon…

( HUOM. YouTuben 360-videot toimivat toistaiseksi  selaimessa vain desktopissa, eli tietokoneelta katsottuna, ja siellä uusimmilla Chrome, Firefox, Opera ja Internet Explorer selaimilla, ei siis Safarilla . Kännykällä ja Safarilla selaimessa näkyy ns. strereoskooppinen koko 360 asteen kuva. Mobiilissa 360 – videoita voi katsoa Youtuben – applikaatiolla. )

Informatiivinen sovellus on selkeä tapaus

Koulutus, opetus ja informatiivinen sovellus ovat 360-videon ja virtuaalitodellisuuden selkeimmin hyödynnettävä sovellus. Oppiminen on tutkitusti moninkertaisesti tehokkaampaa jos käytetään visuaalisia apuvälineitä, kuten videota. Vielä tehokkaampaa oppiminen on vain kun oppilas osallistuu tekemiseen itse. Virtuaalitodellisuuden kokemuksessa yhdistyvät nuo kaksi oppimisen supervauhdittajaa! Se on myös oma kokemukseni Tilt-Brush tapahtumasta. Käytön oppiminen on niin välitöntä, että se suorastaan huumaa, ja olo on kuin Lintsillä. Oppiminen on kivaa!

Ohessa CERNin hiukkaskiihdyttimen 360 asteen informatiivinen esittelyvideo

 

Hyviä uutisia Suomesta

Tiesitkö, että virtuaalitodellisuuden ja 360 asteen videon alustakilpailussa on mukana suomalainen yritys, joka on jalostanut tuotettaan vuosia, ja jolla on jo kansainvälisiä asiakkuuksia ja liikevaihtoa joka puolelta maailmaa. Thinglink aloitti taipaleensa valokuvien rikastavilla, avattavilla toimintapisteillä, thinglinkeillä. Valokuvien kanssa thinglinkit eivät vielä täysin mullistaneet maailmaa, mutta ne ovat nousseet erottuviksi informatiivisten 360 asteen toteutusten työkaluksi ja mediaksi maailmalla. ( Tämäkin 360 – sovellus toimii toistaiseksi parhaiten desktopissa, eli tietokoneella )

Tekniikan ja alustan kehittämisen kautta Thinglink on valmis virtuaalitodellisuuteen ja kaikenlaisia 360-videon sovelluksia ja asiakkuuksia sataa suoraan Thinglinkin laariin, kun etsitään helppoa tapaa uuden kiinnostavan kokemuksen tuottamiselle. Thinglink on suomalainen start-up, jonka näkyvimpänä evankelistana toimii Euroopan alueen myyntijohtaja Sani Leino. Hän jakaa hyvää sisältöä tuottaen arvoa kaikille myynnin ja tarinan kerronnan kanssa töitä tekevälle, joten suositan laittamaan seurantaan.

Miksi kirjoitan virtuaalitodellisuudesta ja 360 asteen videosta?

OneMinStory tuottaa videoita yritysten ajankohtaisten markkinointitarpeiden mukaan. Mitä tekemistä tulevaisuuden hype-jutuilla on niiden kanssa? Hypejutut ovat osa yritysten sisällön tuotannon viitekehystä, ja se kiinnostaa kaikkia markkinoinnin parissa toimivia ihmisiä. Ottamalla virtuaalitodellisuuden nyt jo ”tavallisten” videoiden tai muiden sisältöjen aiheeksi tarjoan arvoa heille, joita asia kiinnostaa ja askaruttaa. Opin samalla tulevasta itse. Sinä voit tehdä samoin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *