Googlen älykkäämpi haku nostaa YouTube-videot ja niiden osat esiin

Google julkaisee pian tekoälyhaun, mikä on suurin muutos sen historiassa ja ensimmäinen koko maailmaa käytännössä suoraan koskettava generatiivinen tekoälysovellus. Kyseessä on siis merkittävä muutos koko verkon toiminnalle. Tekoälyhaku on koekäytössä nyt ja siitä on julkaistu kuvia, gif-animaatioita ja videoita. Uutisoinnin perusteella YouTube-videot voivat nousta entistä merkittävämpään rooliin Googlen tekoälyhaun tuloksissa mikä vaikuttaa myös niiden optimointiin. Oheisessa MarkkinointiUutisille tuotetussa videokolumnissa Antti Sipilä kertoo näkemyksensä siitä mitä on tulossa. Mukana on videota tekoälypalvelusta ja sen toiminnasta.

Videon teksti:

YouTube on maailman toiseksi käytetyin hakukone, mutta pian se voi olla monen aihe-alueen osalta käytännössä ykkönen.
YouTube on kasvanut vuodesta 2005 jättiläiseksi ja kasvaa edelleen. Liiketoimintana sitä voi verrata esimerkiksi Netflixiin, jonka tulojen kanssa YouTuben mainostulot ovat suurin piirtein tasassa. Myös YouTuben maksullinen Premium – palvelu on tasaisessa kasvussa.
Muutos Googlen hakukoneessa näyttää nyt nostavan YouTube-videot yhä suurempaan rooliin. Taustalla on tekoälyn soveltaminen Googlen haussa
Googlen ja YouTuben emoyhtiö Alphabet on panostanut tekoälytutkimukseen pidempään kuin kukaan ja muu, ja se toteuttaa Googlen seuraavan version niin, että tekoäly keskittyy tarjoilemaan käytännöllisiä muotoiltuja vastauksia hakuihin ennen perinteisiä suoria linkkejä artikkeleihin.
Huolia tekoälyhaun suhteen on herättänyt julkaisijoiden joukossa se, että Googlen tekoälyhaku tarjoaa artikkeleiden sisällön tiivistelmän teksteistä suoraan hakuikkunassa, ja siten hakijalla ei ole enää välttämättä syytä tutustua itse sisältöön.
Palvelun ollessa koekäytössä käytännössä on nähty, että entistä useammin sen vastaukset ovat videoita, tai videoiden osia, jotka kertovat juuri siitä mitä käyttäjä hakee. Videot Google poimii tietysti saman talon YouTubesta, jonka tarkasti analysoitu sisältödata on suoraan sen käytössä.
Käytännössä siis lähitulevaisuudessa, kun teet Googlessa haun, voita saada vastaukseksi kohdan YouTube videosta, joka kertoo sinulle juuri sen mitä haet. Se tarkoittaa, että hakuihin sopivien videoiden osat tulevat saamaan entistä enemmän näyttöjä. Erityisesti tekoälyhakua varten videoiden optimoinnissa kannattaa jatkossa kiinnittää huomioita videoiden kappaleiden otsikoihin YouTubessa.
Parasta hakuoptimointia on pitkään ollut laadukas sisältö ja toivon mukaan siitä palkitaan videoiden julkaisijoita jatkossa enemmän. Videoista ja kuvista tekoälyhaku tarjoaa edelleen itse sisällön, tai osan siitä, eikä vain tiivistelmää kuten teksteistä. Kuvat ja videot voivatkin olla julkaisijoille jatkossa yhä tärkeämpi tapa pysyä esillä myös tekoälyhaun aikana. Paina tykkäys-nappia, jos tästä videosta oli sinulle hyötyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *