Ota yhteyttä

Blogi

#MyStoryHaaste jälkipyykki, tilastot ja opit

Viikko sitten käynnistimme #MyStoryHaasteen täällä blogissa sekä Twitterissä. Tarkoituksenamme oli kannustaa eri alojen ammattilaisia kertomaan omaa tarinaa: mitä haluaa saada aikaan? Saimme useita mielenkiintoisia vastauksia. Seuraavaksi jälkipyykki.

Miltä nyt tuntuu? Mitä jäi käteen?

Nyt tuntuu hyvältä! Haasteeseen vastattiin ja toinen toistaan mielenkiintoisempia videoita julkaistiin Twitteriin. Oli mielenkiintoista paitsi kuulla vastanneiden tarinoita, myös nähdä tekijät aidoimmillaan. Juuri videoiden aitous teki ja tekee niistä helposti lähestyttävämpiä. Minulle ainakin tuli tunne, että haluaisin kuulla lisää.

Me halusimme saada aikaan tekoja – sanoista tekoihin -hengessä. Muuttaa keskustelun suuntaa ja rikkoa tekemättömyyden muuria. Madaltaa kynnystä heittäytymiseen ja tarinankerrontaan. Te teitte sen. Te kerroitte tarinaanne ja me kuuntelimme. Me ihastuimme.

Nyt on aika jatkaa tarinan kertomista. Tarina ei ole staattinen asia, vaan se elää ja kasvaa yrityksen mukana. Ala luomaan ja kasvattamaan sitä. Anna asiakkaidesi tehdä sitä kanssasi ja puolestasi. Pääasia, että teet!

MyStoryHaaste videoden tilastot twitter

 

Entä sitten?

Vielä lopuksi haluaisimme tietää, miltä sinusta tuntui tehdä videota. Jännittikö kameran edessä? Mikä oli vaikeinta? Yllättikö jokin asia? Oliko koko prosessi helppo?

Tai: miksi et tehnyt videota? Pelkäsitkö jotain? Eikö ollut aikaa? Eikö ollut sopivaa sanottavaa?

Meillä kaikilla on mahdollisuus oppia haasteesta paljonkin.

#MyStoryHaaste ei jää tähän! Me näemme ja kuulemme mielellämme lisää tarinoita. 

Kannustetaan toisiamme toimimaan rohkeasti, luomaan ja kertomaan tarinaa. Rikotaan tekemisen esteet ja ryhdytään toimeen.

Sanoista tekoihin tarinankerronnassa – #MyStoryHaaste

Tarinankerronnasta on puhuttu markkinointipiireissä jo hyvän aikaa – mekin olemme siihen osallistuneet. Storytelling, tarinankerronta, tarinallistaminen… So what? Tai pikemminkin: then what?

Miten hyvä tarina tehdään?

Kysymys sisältää vastauksen. Tarinan kertominen on brändisi tekemistä yksi viesti kerrallaan. Valmistautuminen on tiettyyn pisteeseen saakka hyvä asia, mutta työ ei käytännössä etene puhumalla siitä. Aloita luomaan tarinaa yksi sisältö kerrallaan, niin että asiakkaasi voivat osallistua ja tulla osaksi tarinaasi. Tee se fiksusti, niin kuin itse toivoisit sinun tekevän, jos olisit omassa yleisössäsi, siinä kontekstissa missä he ovat.

Haastamme sinut! #MyStoryHaaste

Nyt aloitetaan. Tee Twitteriin maksimissaan minuutin mittainen video siitä mitä sinä tahdot saada aikaan – tarinastasi. Älä keskity videon tekniseen puoleen, vaan sisältöön. Kerro omin sanoin, minkä ongelman yrityksesi ratkaisee ja miten muutat maailmaa? Mikä on myymäsi muutos/ajattelutapa/elämäntyyli? Minkä muutoksen haluat saada aikaan? Merkitse videosi #MyStoryHaaste -tägillä. Haluamme rikkoa kuparisesi videon tekemisestä ja auttaa sinua aloittamaan oppimaan. Lisäksi voit saada palautetta ja vähintään näkyvyyttä. Tehdään yhdessä suomalaisista yritystarinoista maailman parhaita!

Viisi pointtia jos haluat vielä ohjeita tarinankerronnasta ennen kuin aloitat:

 1.  Asiakkaasi eivät ole yksinkertaisia, vaan aavistavat mitä on pinnan alla. Jätä siis pinnan kiillotus muille ( siihen löytyy ammattilaisia )  ja keskity aitouteen. Kysy itseltäsi mitä oikeastaan tahdot saada aikaan, ja kerro se teoin.
  • Aitous syntyy oman tarkoituksen rohkeasta toteuttamisesta.
 2. Älä myy palvelua tai tuotetta – myy muutosta tai tapaa ajatella ja elää. KONE ei myy hissejä, vaan People Flow:ta. Airbnb ei ole asuntojen vuokrauspalvelu, vaan elämäntapa.
 3. Kyse on kokonaisuudesta. Tarinaa ei voi eristää Yritys/ About us- sivulle. Aloita rakentamaan ja kertomaan sitä nyt.
 4. Tarina ei ole staattinen! Se elää, kasvaa ja kehittyy yrityksen ja sen asiakkaiden mukana. Se ei ole koskaan valmis. Myös kertomisen ja esiintymisen rohkeus kasvaa vain tekemisen kautta.
 5. Nyt ihan oikeesti, aloitetaan. #MyStoryHaaste on tarkoitettu juuri aloittamista varten, se on hyvä tekosyy osallistua ja tehdä samalla ensimmäinen vetosi.

Vielä vähän lisää tietoa tarinasta sinulle, joka nautit prokastinoinnista

Tarinatyyppejä on monenlaisia ja niitä voi aina jalostaa lisää. Onko tarinasi ytimessä musta hevonen? Tarina siitä, kuinka haastat suuria tekijöitä tinkimättömällä laadulla? Vai ehkä sittenkin olet yhdistänyt kaksi asiaa uudella, innovatiivisella tavalla? Tai mahdollistat ihmisille täysin uudenlaisen tavan elää tai yrityksille uuden toimintatavan?

Usein kuulee, että B2B-markkinoilla on vaikeampaa tehdä hyviä yritystarinoita. Voi olla! Mutta sen taakse ei kannata piiloutua, vaan ottaa se haasteena vastaan.

Kyse ei ole myyntitavoitteistasi tai perustamistarinastasi yksinään. Kyse on asiakkaistasi, todellisesta motivaatiostasi ja interaktiosta. Mitä asiakas näkee, kokee ja tuntee yrityksestäsi? Siihen liittyyvät kaikki arvot, historia, tavoitteet, visio, tuotteet, henkilöstö, fyysinen ympäristö, kulttuuri… niistä voi kirjoittaa ja puhua, mutta kukaan ei jaksa enää kuunnella. Kerro siis tarinasi aidolla tunteella. Sitä paitsi se on paljon hauskempaa kuin se vanhan toistaminen. Vieläkö olet täällä?

p.s. Olemme julkaisseet Videopalvelun! Sen avulla pääset kertomaan tarinaasi suurelle yleisölle ketterästi, helposti ja nopeasti. Enää ei ole tekosyitä jättää videoita tekemättä ja tarinoita kertomatta.

2017 – Miltä videoiden maailma näyttää?

Vuosi 2016 alkaa olla paketissa ja voimme alkaa siirtää katseitamme kohti vuotta 2017. Ennen kuin syvennymme ensi vuoden videomarkkinoinnin trendeihin (tai ennustuksiimme niistä) tarkastellaan vielä kulunutta vuotta. Mistä vuosi 2016 tullaan muistamaan videoiden maailmassa? Pohdintojani varten haastattelin OneMinStoryn Anttia ja kyselin hänen mielipiteitä niin kuluneen vuoden trendeistä kuin näkemystä tarinankerrontaan. Vajaan viiden minuutin haastattelun näet tuossa hieman ylempänä!

My Story -videot eli väliaikanen livemateriaali: Snapchat sen aloitti, ja nyt niitä löytyy Instagramin ja Facebook Messengerin puoleltakin. Trendi ei varmasti ole vielä katoamassa, ja yrityksillä on vielä paljon mahdollisuuksia minivideoiden tekemiseen. Älä kuitenkaan sorru tyypilliseen virheeseen! Sisältö ilman merkitystä, on arvoltaan nollan tasolla – pahimmillaan jopa miinusmerkkistä. Mikä suomalainen yritys tekee parasta My Story -markkinointia jo nyt? Kuka ottaa haasteen vastaan 2017? 

Natiivivideo Ainakin allekirjoittaneen Facebook on jo jonkin aikaa ollut täynnä natiivivideoita, jotka alkavat pyöriä heti sivua selatessani. Megasuosittuja ovat olleet nopeutetut reseptivideot, joiden pioneeri Buzzfeedin Tasty-sivu on (65 milj. tykkääjää). Jokainen videoita hyödyntänyt voi sen myöntää: katselukerrat ovat moninkertaiset linkin takaa aukeaviin videoihin verrattuna. Kynnys klikata linkin takaa löytyvään videoon on noussut korkeaksi, eikä sosiaalisen median sivustot kannusta tähän, sillä ne suosivat selkeästi omiin palveluihinsa ladattua materiaalia.

Livestreaming Vuonna 2012 Felix Baumgartner hyppäsi lähes 40 kilometrin korkeudesta pelkän laskuvarjon varassa. Tätä videota seurasi YouTuben välityksellä 8 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti suorana. Buzzfeed on tänä vuonna mm. räjäyttänyt vesimelonin kuminauhojen avulla – liveseuraajia parhaimmillaan satoja tuhansia. Yhdysvaltain presidentinvaaleja edeltäneet väittelyt olivat vuoden katsotuimpia live-videoita YouTubessa. Entä kukapa meistä ei olisi käynyt vilkuilemassa WWF:n Norppalive-kamerasta Pullervon loikoilua keväisellä rantakalliolla? Stockmannkin on ottanut käyttöönsä livevideot Facebookissa esitellen mm. jouluikkunan avajaiset. Ylivoimaisesti tärkeintä livesisällöissä on aina ainutlaatuisuus, jännitys ja aitous!

Lienee sanomattakin selvää, että yksikään näistä trendeistä ei tule katoamaan hetkessä, vaan päinvastoin: kaikissa niissä on vielä kasvupotentiaalia vuodelle 2017.

MUTTA MITÄ MUUTA VUONNA 2017? 

2017

Dokumenttivideo Madventures on ollut kova juttu jo vuosikausia. Aito, suunnittelemattoman näköinen, hieman rosoinenkin materiaali on kiinnostavaa ja välittää rehellisempää viestiä katsojalle. Myös yritykset voivat tuottaa nykyään helposti aitoa videota, ja meillä on näkemystä niiden tekemiseen. Läpimurrot keskinkertaisuuden massasta täytyy tehdä aitoudella!

Tarinankerronta Tästä on puhuttu markkinointipiireissä jo lähes kyllästymiseen saakka. Silti, edelleen tyydytään tekemään puuduttavia, hajuttomia ja mauttomia yritysvideoita. Kyse ei ole vain tarinan keksimisestä yhtä videota varten, vaan tarinankerronta auttaa yritystä aidosti hahmottamaan strategisesti mistä yrityksessä on oikeasti kyse. Jos tarina on mahdollista tiivistää minuutin videoon, on yrityksellä todennäköisesti erinomainen käsitys olemassaolostaan ja merkityksestään. Tarina on asia joka just keeps on giving: kun se on kerran hiottu timanttiseksi, voi siitä ammentaa vuosikausia! Antti muuten kirjoitti aiheesta varsin hyvin juuri ennen joulua, kannattaa käydä lukaisemassa!

Milloin näemme suomalaisen yrityksen kertovan rohkeasti, oivaltavalla tavalla yrityksen tarinan? Mikä on Sinun mielestäsi paras yritysvideo Suomessa? Ohessa yksi meidän suosikkimme Yhdysvalloista: DollarShaveClub.comin Our Blades Are F***ing Great -video.

 

Jakelu Lienee sanomattakin selvää, että tulevaisuudessakin jakelun merkitys tulee kasvamaan. Missä jaat, milloin jaat ja miten jaat voi määrittää hyvin pitkälle sitä, miten videosi saavuttaa halutun kohderyhmän ja lopulta myös, kuinka suuri on ROI. Meillä OneMinStorylla on vahvaa kokemusta ja osaamista myös videoiden jakelusta.

Miltä kuulostaisi, jos laitettaisiin uuden vuoden kunniaksi Sinun yrityksesi tarina ja markkinointi kerralla kuntoon?

5+1 syytä miksi dokumenttivideo kannattaa!

Miksi videoita ei yrityksissä tehdä jatkuvasti, vaikka hyödyt ovat tiedossa?

Puhumme yritysten päättäjien kanssa päivittäin videon hankinnasta. Ymmärrämme yskän: Ei ehdi, ei kerkii, ja maksaa liikaa! Videoiden tekeminen vie aikaa ja niihin täytyy keskittyä, eikä osaamista tai resursseja oikein tahdo riittää.dokumenttivideon 5 +1 syytä lista

Parempi ratkaisu on olemassa! Haluatko tietää, miten saat markkinoinnin parhaimman diilin? Dokumenttivideon palveluna sinulle! Kyse on aivan uudesta tavasta ajatella. Lopputuloksena on näkyvää ja jatkuvaa läsnäoloa, oppimista ja kasvua monella saralla, lopulta myös viivan alla.

Voit saada trendikkäät ja nopeat dokumenttivideot helposti palveluna

 1. Vain yksi kuvauspäivä kuukaudessa – sinä valitset päivän: Ei vie tuhottomasti aikaa, jolloin voit keskittyä edelleen tärkeimpään, eli yritykseesi.
 2. Tulee tehtyä videoita: Ei ole enää mikään uutinen, että videot houkuttelevat, kiinnostavat ja vaikuttavat. Minidokumenttisarjalla varmistetaan laadukas näkyvyys ja jäädään todella sidosryhmien mieleen, mutta myös Googlen ja YouTuben mieleen:

3. Ole oman alasi Madventures: dokumentaarinen ote on aitoa, rehellistä ja tuoretta, jolloin se kiinnostaa enemmän, kuin liian harkittu ja siloteltu kiiltokuvamainen lopputulos. Näytä rehellisesti, mistä yrityksessäsi on oikeasti kyse!

4. Nopeasti ja tehokkaasti ajankohtaista materiaalia: Kuvaamme aamupäivällä ja editoimme viimeistään seuraavana päivänä. Video on tehokkaasti tuotettu, kuitenkaan laadusta tinkimättä!

5. Toisto ja jatkuvuus sitouttavat: Parhaimmillaan sarjan seuraavaa osaa jäädään odottamaan, kuin tv-sarjan seuraavaa tuotantokautta! Kiinnostava tarina yhdistettynä jatkuvuuteen on kuin yritysmaailman laatusarja.

+ Edelläkävijyys: Liian harva yritys on tuottanut edes yhtä videota, saati videosarjaa. Ole edelläkävijä!

Sinulle joka et kaipaa uusia projekteja

Tarkoituksena ei ole käynnistää vaivalloisia ja raskaita projekteja, vaan sen sijaan tehdä jatkuvasti ja oppia videon teon yhteydessä yrityksestä ja sen tarinasta. Aitoa, räiskyvää ja roiskuvaa – mikä parasta, hinta on kukkarolle kevyempi ja tekeminen on hauskaa. Käsikirjoitus syntyy paikan päällä.

Ohessa joitakin  jo dokumenttivideota palveluna tilaavien asiakkaidemme viimeisimpiä videoita:

Etelä-Suomen Lämpöhuolto tekee Kaukolämpölaitteiden huoltoa ja asennusta, myös Ville Valolle:

Gapps tekee yritysten tiedon hallinnan ratkaisut Googlen välineillä. Maksaa voi vaikka innovaatiosetelillä:

Envera hakee huippumyyjää Fiksuvesi – palvelulle, ihan tosissaan.

Kaksi yllä olevista videoista on muuten ollut viraali-ilmiöitä Facebookissa (yli 17 000 orgaanista katselua/video)
 

Mitä maksaa dokumenttivideo, ja miten se tehdään?

 • Kuvataan aamupäivällä ja leikataaan valmiiksi iltapäivällä. Viilataan vielä seuraavana päivänä tarvittaessa viimeiset korjaukset kuntoon.
 • Dokumenttivideon saat tähän tapaan alle tonnilla kuussa.
 • Voimme myös julkaista videon / videot (yhteensä saadaan aikaan noin minuutti valmista tavaraa) SEO-optimoidusti ja tekstitetysti teidän tai meidän YouTube-tilille. Sama tekstitystiedosto toimii Facebookissa.
 • Tai sitten file vain teille, ja julkaisette itse.
 • Sopimus toistaiseksi – lyhennysvapaita välikuukausia voidaan sovitusti pitää halvaannuttavan ramppikuumeen iskiessä.
 • Jokaiselle yritykselle aito mahdollisuus aloittaa videoiden tekeminen!

Kaipaatko korkeampaa laatua dokumentaariseen videoosi?

Tuntuiko liian rosoiselta? Voimme keskittyä myös pidempään dokumentaarisen videon tekemiseen. Katso esim. case-tarina Teetta Kalajon ja Potential Project Finland Oy:n  dokumentaarisesta mainosvideosta. Tarkemmin suunniteltuja ja käsikirjoitettuja videoita löydät yritysvideoiden alta.

Kansainvälinen läpimurto videon avulla

”Kaiken olisi hyvä lähteä siitä, että ollaan alusta asti globaalilla markkinalla, eikä erikseen kansainvälistytä. Lähtökohdan tulisi olla sellainen, että voidaan palvella asiakasta riippumatta siitä missä hän on tai mitä kieltä puhuu.”

– Jani Penttinen, CEO, Transfluent

Slush laukaisualustana

Transfluent on malliesimerkki yrityksestä, joka onnistui kansainvälisessä läpimurrossa videoiden avulla. Vuonna 2011 Transfluent menestyi Slushissa järjestetyssä kilpailussa, sai siitä nopean läpimurron ja muutti päämajansa Yhdysvaltoihin. Alun perin Transfluent oli erikoistunut nimenomaan sosiaalisen median käännöstyöhön, mutta on sittemmin laajentunut täyden palvelun käännöstoimistoksi.

Transfluentin viiden vuoden takaiseen Slush-pitchiin ja sitä seuranneisiin mediajulkaisuihin sisältynyt video:

”Perinteisiin toimistoihin verrattuna olemme tosi nopea ja joustava”, kertoo Transfluentin perustaja ja toimitusjohtaja Jani Penttinen.

Videot vakuuttamisen välineenä

Transfluent on alusta asti käyttänyt videoita niin markkinoinnissa, kuin sisäisessä käytössä. Tiiviillä, maksimissaan minuutin mittaisilla videoilla on onnistuttu kertomaan palvelusta olennainen pitchaus-tyyliin ja näin vakuutettua isojakin asiakkaita ympäri maailmaa. Tietysti läpimurtoon vaikuttaa eniten videon tiivistämä sisältö yrityksestä, mutta se ei aukene katsojalle,  jollei videon kieli ja sen sävy ole oikea.

OneMinStory on jo pidemmän aikaa tehnyt yhteistyötä Transfluentin kanssa esimerkiksi videoiden käännöstöissä, sillä laatu on aina taattua ja tehtävät hoituvat tehokkaasti.

Penttinen lisää muutaman vinkin videon lokalisointia harkitsevalle: Käyttäkää enemmän aikaa oman vision kommunikointiin, keskittäkää paukut niihin kieliin ja markkinoille, joilla on kysyntää eniten, ja ottakaa lokalisointi huomioon jo videon suunnitteluvaiheessa.

Videon lokalisointi

Kun sinulla on valmis video yhdellä kielellä tehtynä (miten se siis tehtiinkään?), voimme auttaa Sinua kansainvälisessä läpimurrossasi lokalisoimalla videosi muille markkinoille sopivaksi. Ohessa Oumanin luvalla:

5-Language remix Oumanin yritystarinasta

Pyrimme tuottamaan lokalisoinnit avaimet käteen –periaatteella, jossa Sinun ei tarvitse turhaan käyttää aikaasi teknisiin yksityiskohtiin.

Kanssamme videon lokalisointiprosessi on hyvin yksinkertainen:

 1. Videon kielen kääntäminen: Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi videossa tulee kääntää sekä kertojan ääni ( spiikki ), että videon sisältämät tekstit. Käyttämällä Transfluentia käännöstyössä, me varmistamme, että sisältö on käännettynäkin aina laadukasta. 🙂 Lisäksi tarkistutamme käännöksen myös Sinulla, jotta lopputulos varmasti miellyttää.
 2. Uuden kertojaäänen tilaaminen: OneMinStorylla on kokemuksen kautta kertyneet kattavat kontaktit, joiden avulla löydämme aina varmasti ammattilaisia natiivipuhujia kertojaääniksi. Myös siis harvinaisemmille kielille lokalisointi onnistuu varmasti avullamme.
 3.  Videokokonaisuuden editointi ja koostaminen: Jotta videon rytmi säilyy sulavana ja kokonaisuus laadukkaana vaihtuneesta kielestä huolimatta, tulee uudet spiikit ja tekstit editoida tarkasti videoon.

Kuten Transfluentin Jani Penttinenkin toteaa: ”Lokalisoimaton video tavoittaa vain pienen osan katsojapotentiaalista, joten pienellä lisäinvestoinnilla saa videosta paljon enemmän hyötyä irti.” Videon lokalisointi kokonaisuudessaan meidän kanssamme maksaa noin 25 %:a alkuperäisen videon kustannuksista.

Oman kokemukseni perusteella hyvä käännös perustuu välittävien ihmisten tekemään huolelliseen työhön ja kommunikointiin käännöstoimiston ja tuotantoyhtiön välillä.

 

Onko 360 asteen video ja virtuaalitodellisuus turhaa markkinoijalle?

Staminan solisti vetää 360 asteen videossa

360 asteen videossa ja virtuaalitodellisuudessa on sitä jotain, mutta mitä?

Kun sain ensimmäisen kerran eteeni YouTubessa 360 asteen videon, jossa pääsin itse kääntämään ”kameraa” hiirelläni mihin tahansa suuntaan videon ”soidessa”, tajusin, että edessäni on jotain uutta ja siinä on järkeä. Samalla hetkellä tuli mieleeni, että mitäköhän se järki on? En rehellisesti sanottuna vieläkään ymmärrä sitä täysin, mutta sen ymmärrän, että jännittävässä kokemuksessa on markkinoijalle aina järkeä! Sovelluksen ensimmäisinä omaksuvilla ja käytön oppivilla on vähintään se etu, että he voivat vastaanottaa muutoksen itsevarmuuden ja valmiuden kautta, sitten kun siihen täydellä rintamalla edetään.

En käsittele tässä artikkelissa hypeä ja sijoitusbuumia virtuaalitodellisuuden ympärillä – todettakoon vain, että se on merkittävää, ja sen pariin voit hypätä tästä linkistä. Keskityn sisältöön, joten asiaan:

Valitset itse mihin katsot

360 asteen videossa katsoja saa itse kääntää katselukulmaa videon aikana haluamaansa suuntaan ja on käytännössä keskellä videon tapahtumia. Se on uusi, jännittävä kokemus. Esimerkiksi oheisessa musiikkivideossa: Tartu ruutuun ja etsi laulaja!

HUOM. YouTuben 360-videot toimivat selaimessa toistaiseksi vain desktopissa, eli tietokoneelta katsottuna, ja siellä uusimmilla Chrome, Firefox, Opera ja Internet Explorer selaimilla, ei siis Safarilla. Kännykän selaimessa ja Safarilla näkyy ns. strereoskooppinen koko 360 asteen kuva, joka ei ole kovin kummoinen kokemus. Mobiilissa 360 – videoita voi katsoa Youtuben – applikaatiolla.

Videon on on tuottanut OneMinStoryn verkoston Medialouhos.

360 asteen video on parhaimmillaan virtuaalitodellisuudessa VR-laseilla katseltuna ja niin, että katsoja pääsee itse osallistumaan tapahtumiin. Se jättää lähtemättömän vaikutuksen! Ainakin toistaiseksi VR-laitteisto tai -lasit ovat harvinaisuus, ja tuskin juuri kukaan niitä ensisijaisesti mainosten katseluun käyttää.

Miten hyödyntää virtuaalitodellisuus markkinoijan näkökulmasta?

Se on uusi, menestyvä, jännittävä, ja siihen ei ole suurella yleisöllä helppoa pääsyä. Ihan kuin julkkis! Liitä imagosi aidolla tavalla virtuaalitodellisuuteen ja tarjoa asiakkaillesi todellisia kohtaamisia uudenlaisessa ympäristössä.

 

Järjestimme asiakkaamme Plastexin tilaisuudessa VR-kioskin, jossa videossa taiteileva Arto Ant-Wuorinen pääsi kokemaan ensimmäistä kertaa virtuaalitodellisuuden. Osallistujat saivat kokeilla kolmiulotteista piirtämistä virtuaalitodellisuudessa Googlen Tilt Brush –sovelluksella. Jopa skeptisemmät ja varttuneemmat kokeilijat olivat haltioituneita kokemuksesta! Kaikki oppivat heti piirtämään kirjaimellisesti loistavia teoksia, liikkumaan niiden seassa itse ja kokemaan:

MILLAINEN ON PIIRROS, JOKA ON SAMANAIKAISESTI VEISTOS?

Kokemus oli ennen kaikkea hauska, voimakas ja ilahduttavan uudenlainen. Se oli yhdistävä puheenaihe muttei niinkään teknisesti opettava, sillä kokemukseen pääsee heti mukaan. Niin hyvällä tasolla laitteistot ovat jo (psst! Kiitos laitteiston lainasta Finnish virtual reality association FIVR .)

360 asteen video on ennen kaikkea immersiivinen, eli hyvin käytännöllisesti mukaansatempaava, koska se sijoittaa ja parhaimmillaan upottaa kokemuksellisesti katsojan keskelle tapahtumia.

Missä on tarina?

Miten kerrotaan tarina virtuaalitodellisuudessa tai 360-videolla? Samalla tapaa kuin ennenkin, siinä on alku, keskikohta ja loppu, ja jotain muuttuu matkalla ja katsojan ajattelussa.

Katsojan kuljettaminen tarinassa samalla kun hän osallistuu tapahtumiin ja kirjaimellisesti käyttää kameraa itse, on haastavaa. Sitä kuitenkin tehdään. Hyvä esimerkki on virtuaalitodellisuuspelit.

 

 

Samaan tapaan kuin useissa peleissä ennenkin, ideana on kulkea tiettyä ”todellisuustunnelia” pitkin. Toinen tapa on tilanne, joka alkaa ja loppuu ajoitetusti, kuten aiemmin nähdyssä musiikkivideossa.

Kontrollista on luovuttava

Virtuaalitodellisuudessa tarinan kertojan täytyy ymmärtää, että katsojan ajankäyttöä, tilaa tai kokemusta ei voi hallita täysin, eikä se ole tarkoituskaan. Monen tarinan kertomisen ammattilaisen kauhuksi, onnistuakseen kertojan täytyy siis luopua kontrollista virtuaalitodellisuudessa ja 360 asteen videossa. Ainoa tapa kontrolloida on luoda niin mahtava kokemus, tarina tai sovellus, että se imee katsojan mukaansa. Katsojan vapauden kokemus ja sen luonteva ja inspiroiva tuottaminen on tärkein edellytys tarinan kertomisen onnistumiselle. Se on sinällään jo jonkinlainen kokemus ja haastava tavoite. Sen lisäksi voidaan myös kertoa tarina. Tapahtumat ympärillä voivat alkaa, niillä voi olla keskikohta, ne voivat loppua ja me voimme tuottaa muutoksen katsojan ajattelussa tarinan avulla kuten muillakin tarinan kerronnan välineillä.

Tässä yhdellä otolla, Nokian Ozo -kameralla kuvatussa musiikkivideossa on selkeä tarina, ja se vaati yli sadan näyttelijän saumatonta yhteistyötä. Kameran taakse ei pääse piiloon…

( HUOM. YouTuben 360-videot toimivat toistaiseksi  selaimessa vain desktopissa, eli tietokoneelta katsottuna, ja siellä uusimmilla Chrome, Firefox, Opera ja Internet Explorer selaimilla, ei siis Safarilla . Kännykällä ja Safarilla selaimessa näkyy ns. strereoskooppinen koko 360 asteen kuva. Mobiilissa 360 – videoita voi katsoa Youtuben – applikaatiolla. )

Informatiivinen sovellus on selkeä tapaus

Koulutus, opetus ja informatiivinen sovellus ovat 360-videon ja virtuaalitodellisuuden selkeimmin hyödynnettävä sovellus. Oppiminen on tutkitusti moninkertaisesti tehokkaampaa jos käytetään visuaalisia apuvälineitä, kuten videota. Vielä tehokkaampaa oppiminen on vain kun oppilas osallistuu tekemiseen itse. Virtuaalitodellisuuden kokemuksessa yhdistyvät nuo kaksi oppimisen supervauhdittajaa! Se on myös oma kokemukseni Tilt-Brush tapahtumasta. Käytön oppiminen on niin välitöntä, että se suorastaan huumaa, ja olo on kuin Lintsillä. Oppiminen on kivaa!

Ohessa CERNin hiukkaskiihdyttimen 360 asteen informatiivinen esittelyvideo

 

Hyviä uutisia Suomesta

Tiesitkö, että virtuaalitodellisuuden ja 360 asteen videon alustakilpailussa on mukana suomalainen yritys, joka on jalostanut tuotettaan vuosia, ja jolla on jo kansainvälisiä asiakkuuksia ja liikevaihtoa joka puolelta maailmaa. Thinglink aloitti taipaleensa valokuvien rikastavilla, avattavilla toimintapisteillä, thinglinkeillä. Valokuvien kanssa thinglinkit eivät vielä täysin mullistaneet maailmaa, mutta ne ovat nousseet erottuviksi informatiivisten 360 asteen toteutusten työkaluksi ja mediaksi maailmalla. ( Tämäkin 360 – sovellus toimii toistaiseksi parhaiten desktopissa, eli tietokoneella )

Tekniikan ja alustan kehittämisen kautta Thinglink on valmis virtuaalitodellisuuteen ja kaikenlaisia 360-videon sovelluksia ja asiakkuuksia sataa suoraan Thinglinkin laariin, kun etsitään helppoa tapaa uuden kiinnostavan kokemuksen tuottamiselle. Thinglink on suomalainen start-up, jonka näkyvimpänä evankelistana toimii Euroopan alueen myyntijohtaja Sani Leino. Hän jakaa hyvää sisältöä tuottaen arvoa kaikille myynnin ja tarinan kerronnan kanssa töitä tekevälle, joten suositan laittamaan seurantaan.

Miksi kirjoitan virtuaalitodellisuudesta ja 360 asteen videosta?

OneMinStory tuottaa videoita yritysten ajankohtaisten markkinointitarpeiden mukaan. Mitä tekemistä tulevaisuuden hype-jutuilla on niiden kanssa? Hypejutut ovat osa yritysten sisällön tuotannon viitekehystä, ja se kiinnostaa kaikkia markkinoinnin parissa toimivia ihmisiä. Ottamalla virtuaalitodellisuuden nyt jo ”tavallisten” videoiden tai muiden sisältöjen aiheeksi tarjoan arvoa heille, joita asia kiinnostaa ja askaruttaa. Opin samalla tulevasta itse. Sinä voit tehdä samoin.

 

Kaikki asiat eivät ole yhtä arvokkaita

miksi videotuotanto arvokkaita

Jos työskentelet hiilikaivoksessa, painat luultavasti päivästä päivään työtä, kaivaen mahdollisimman tehokkaasti eteenpäin. Mutta jos yhtenä päivänä sinua pyydetään etsimään samasta kaivoksesta timantteja, veikkaan, että suhtautumisesi työn tekemiseen muuttuu äkisti.

Kaikki asiat eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset, ja asioiden arvot ihmisille vaihtelevat yksilökohtaisesti.

Tavoitteena läpimurto

Teen työkseni videoita. Ajattelen, että työni perimmäinen tarkoitus ei ole vain videotiedoston tuottaminen. Tahdon tiivistää yrittäjien ja yritysten työntekijöiden olennaisen tekemisen kiinnostavalla tavalla, koska tahdon tarjota heille mahdollisuuden läpimurtoon. Tahdon tarjota sen sekä heille, että heidän asiakkailleen, koska heidän välisen välinpitämättömyyden muurin voi murtaa, ja heidät voi kannattavalla tavalla yhdistää, vain oivallus molemmin puolin hyödyllisestä suhteesta.

Jumahtaminen uhkaa meitä kaikkia!

Tahdon erityisesti auttaa sitkeitä, hyvää tahtovia, ahkerasti työtä tekeviä, intohimoisia ja lahjakkaita tekijöitä yrityksissä, jotka ovat päässeet tietylle asteelle, mutta eivät jostain syystä ole vielä päässeet murtautumaan sille seuraavalle, tärkeälle tasolle.

Koska sinäkin olet joskus kokenut sen, tai ainakin nähnyt sen tapahtuvan kaverille: Jumahtamisen. 😱 Hassua tavallaan. Eikö olisi matemaattisesti todennäköistä, että henkilö, joka on menestynyt hyvin ja päässyt eteenpäin useita kertoja, pääsisi eteenpäin nytkin? Mutta niin ei vain läheskään aina tapahdu. Monet, turhan monet – jäävät jumiin. Paikkoja minne menestyä ja murtautua on kyllä tarjolla niin paljon, kuin maailmassa on uutta markkinaa otettavana.

Markkinoinnin ja myynnin päätökset ratkaisevat

Jos tuote on hyvä, sen menestys riippuu ainoastaan markkinoinnista ja myynnistä. Se missä menestys hävitään tai voitetaan on päätökset siitä, miten markkinoidaan ja myydään. (Tai niiden päätösten puutos.) Logistiikalla ja kaikella on osansa menestyksessä, mutta logistiikkaa ei päästä edes kokeilemaan, jos ei myydä mitään. Tässä kohtaa tahdon auttaa. Koska toiset teot, päätökset ja asiat eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset, on tehtävä valintoja ja valittava se arvokkain asia mihin käytetään resurssit. On pystyttävä löytämään ja jakamaan ne muutamat asiat jotka ovat arvokkaita asiakkaalle. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta arvo ei ole yksiselitteistä, vaan päinvastoin, täysin yksilökohtaista. Siksi

arvoa voidaan luoda vain tekemällä hyödyllinen asia toiselle kiinnostavaksi.

Sitä varten asia on näytettävä kiinnostavassa tarinassa, joka sisältää myös yrityksen hengen ja tarkoituksen, eli sen brändin, jotta siihen voidaan henkilökohtaisesti luottaa.

Meidän valintamme on video

Markkinointimahdollisuuksia on paljon. Missä on se arvokkain, olennaisin vaihtoehto? Itse olen valinnut alun perin toisten perustajien kanssa tämän yrityksen tehtäväksi minuutin videon toteuttamisen, ajatuksesta läpimurtoon. Sitä varten valitsen kumppanimme ja verkostomme jäsenet. Vaikka teemme paljon erilaista videotuotantoa, uskon edelleen siihen, että suurin mahdollisuus niiden ihmisten auttamiseksi joita haluan auttaa, on paras mahdollinen introvideo heidän asiaansa. Olemme onnistuneet siinä useasti, mutta emme läheskään niin monta kertaa, ettei nälkää tähän asiaan olisi vielä pitkästi jäljellä.

Lyhyt tiivistävä video on selkeä päätös, joka on mahdollista saada aikaan yrityksessä, missä on harvoin aikaa, uskoa ja resursseja tehdä markkinointi-investointeja.

Tie läpimurtoon on olennaisen päivittäinen etsiminen

Tahdon, että tarjoamme todellisen mahdollisuuden läpimurtoon. Sitä varten etsin päivittäin olennaista omassa työssäni. Laatu ei synny yhdellä iskulla, yhdessä päivässä, eikä yhdellä päätöksellä. Se syntyy yksittäisistä pienistä menestyksistä päivittäin, varsinkin väärien asioiden rohkeasti tekemättä jättämisestä – oikeiden hyväksi.

Jakelu on tärkeää

Juuri nyt työskentelen videoiden jakelun kanssa, koska se on asiakkaamme läpimurrolle yhtä olennaista kuin hyvä sisältö. Tuskin kukaan voi väittää, ettei sisällön jakelutapa vaikuta kokemukseen. Hyvää sisältöä me osaamme jo tehdä ja niin osaa muutama muukin. Silti hyvät videot eivät tuota aina läpimurtoja. Arvokkain osa minulle on se, että oikea ihminen kokee ja näkee hyvän videon, joka tuottaa hänelle oivalluksen uuden asian roolista hänen elämässään. Eikä sitä voi kokea, jos sitä ei näe.

#Videotuotanto : Friends & Brgrs

Miten tehdään hyvä brgeri Friends & Brgrs?

Friends and brgrs halusi näyttää miten tehdään hyviä hampurilaisia raaka-aineista lähtien, aina lopputuoteeseen – mehevään hampurilaiseen saakka. Jäsenyrityksemme Picture Factory teki heille videon aiheesta yhteistyössä digitaalisen markkinointitoimiston, Generon kanssa. Tuotteen henki – sen tarkoituksellisen puhdas yksinkertaisuus saatiin taltioitua videolle ja välitettyä katsojalle upealla tavalla. Herkullinen kokonaisuus saa veden herahtamaan kielelle ja hampurilaisnälkä on taattu.

Hynttyyt yhteen

Videotuotanto ja sen vastaanotto meni hyvin. Niin hyvin, että Picture Factory ja Genero päättivät laittaa hynttyyt yhteen ja jatkavat Generon nimellä yhteistä taivalta Pohjanmaalla. Onnittelut molemmille ja hyvä näin! Genero videotuotanto-osaamisella vahvistettuna jatkaa OneMinStoryn jäsenyrityksenä.

#Videotuotanto: Ilmavaltiaat

Ilmakuvaus – lentokorkeutta videotuotantoon

Miltei kaikilla verkostomme jäsenillä on ilmakuvauskalustoa  ja osaamista sen käyttöön. Oheisessa videossa tuotantoaan esittelee ilmakuvaukseen erikoistunut jäsenyrityksemme, Ilmavaltiaat.

Ilmakuvalla on käyttöä – Ilmavaltiaat mahdollistajana

Ilmakuvaus näyttää sijainnin konkreettisesti ja samalla myös viihdyttävästi. Se vangitsee yleisön videon joko heti alussa henkeäsalpaavilla näkymillä tai vasta lopussa sitomalla tarinan kokonaisuudeksi. Lopetus onkin tärkeä osa tarinaa, sillä se määrittää tarinan viimeisen, mieleenpainuvimman muiston.

Kun videolla haetaan läpimurtoa ihmisten tajuntaan, miksei tehtäisi sitä parhain mahdollisin keinoin? Dronet ja intohimoiset yrittäjät tekevät sen tänään mahdolliseksi jokaisen yritysvideon kohdalla.

Myös maan päällä

Nykyistä dronekalustoa voi käyttää myös muuhun, kuin tyypilliseen ilmakuvaukseen. Esim. kekseliäät ja nopeat kamera-ajot maan tasalla ovat dronekalustolla usein nopeammin ja helpommin toteutettavia kuin perinteisin ajo-laittein.

Ilmakuvaus on yksi pensseli lisää jokaisen yritysvideon tuotannon työkalupakkiin, ja (kuten videosta näkyy) kyllä kelpaa!

#Videotuotanto : Jackrabbit: Heartache and Sorrow -musiikkivideo

Musiikkivideo on sosiaalisen median ja digitalisaation myötä tullut uudestaan tärkeäksi välineeksi musiikintekijöille yleisön saavuttamiseksi verkossa. Aikoinaan, vuonna 1981 toimintansa aloittanut Music Television oli tunnetuin ja merkittävin musiikkivideoiden esittäjä. Sittemmin musiikkivideoiden toistaminen ja katselu on siirtyny verkkoon ja erityisesti YouTubeen.

Näkemystä ja osaamista

Jäsenyrityksemme Miaco Cinema teki porilaiselle Jack Rabbitille oheisen musiikkivideon kirjaimellisesti pyörien yhtyeen ytimen, sen esiintyjien ympärillä. Tyylikästä jälkeä varten tarviittiin tyhjä vintti ja 25 astetta pakkasta. Rock’n’roll!

#Videotuotanto : Battle Buzz -pelimainos

Kirjaimellisesti vahvaa osaamista!

Mitä tulee, kun yhdistetään ”Bull” Mentula, mutanttikärpäset ja iPad? No, aivan eeppinen pelimainos tietenkin!

Verkostomme jäsen Kuulu Oy kuvasi Suomen ehkä tunnetuimman muskelimiehen kanssa mahtavan pelimainoksen Battle Buzz -mobiilipelille.  Videolla Bull Mentula taistelee mutanttikärpäsiä vastaan mehiläispuvussa lihakset paukkuen. Kuulun Ville Pohjosen sanoin: ”Normipäivä videotuotantomaailmassa.” Huh – olipas miehekästä!

Jarno Kivelä – Leikkaaja

Videotuotannon tärkeät vaiheet

Videotuotanto sisältää monta työvaihetta. Jarno hoitaa videon tekemisessä erityisesti leikkauksen, eli editoinnin ja värimäärittelyn. Kevyt äänien käsittely hoituu myös. Näissä jälkituotannon vaiheissa osaava leikkaaja ja hänen kokemus ovat valttia ja se vaikuttaa ratkaisevasti myös siihen, kuinka kauan kyseisiin työvaiheisiin kuluu aikaa.

Rutiini ei puuduta – päinvastoin

Jarno on editoinut noin tuhat tv-mainosta. Rutiini ei ole puuduttanut, vaan vieläkin Jarno tuulettaa hyvän skarvin, siis yksittäisen leikkauksen syntyessä. Hyviä skarveja paukutellaan peräkkäin, ja sen jälkeen hoidetaan värimäärittely, ja sitten käsitellään ääni. Niin, että lopputulos on justiinsa eikä melkeen.

Urheilua ja junioritoimintaa

Urheilu on lähellä Jarnon sydäntä niin kentällä kuin penkiltä käsin katsottuna. Jarno on mukana myös vetämässä junioritoimintaa nuorille urheilijoille. Jos olisin juniorileikkaaja, hakeutuisin Jarnon  valmennettavaksi hinnalla millä hyvänsä.