Ota yhteyttä

Blogi

Videon jakelu – mitä muuta voin tehdä kuin toivoa parasta?

 

Digimarkkinoinnin asiantuntija Antti Kärki Digiteam Oy:sta ja Antti Sipilä OneMinStorysta puhuvat videon jakelusta.

Kolme erilaista videon jakelun menestystarinaa

On puhdas fakta, että pelkkä videon tuottaminen ei ole avain onneen ja menestykseen. Loppujen lopuksi videon jakelu on se asia, joka varmistaa, että haluamasi kohdeyleisö näkee videosi ja lopulta reagoi haluamallasi tavalla. Miksi siis tehdä videoita YouTube-tilille makaamaan? Ohessa kolme casea joilla on saavuttettu merkkittävä yleisö kohderyhmässä ja tuloksia.

1. Case Allianssi – sisällöllä jaettavuutta:

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry on nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö, joka toimii valtakunnallisesti. Tämän vuoden kunnallisvaalien alla teimme yhteistyötä Allianssin kanssa tuottamalla videoita, joilla saisimme nostettua äänestysintoa nuorten keskuudessa.

Allianssi jakelu

Videoita julkaistiin yhteensä neljä: kaksi videota, joista molemmat kaksikielisenä. Videoita jaettiin ensisijaisesti Allianssin Facebookissa ja YouTubessa. Facebookissa video keräsi kunnioitettavat n. 160 jakoa (suomen- ja ruotsinkielinen video yhteensä). Jo videon suunnitteluvaiheessa otimme huomioon nimenomaan sisällön jaettavuuden: minkälainen sisältö houkuttaisi jakamaan videota eteenpäin? Sisällöstä haluttiin hauska, puhutteleva ja erottuva. Allianssi uskalsi ottaa riskin ja tarttui rohkeisiin koukkuihin. Lisäksi avainasemassa leviämisessä olivat Allianssin verkostot, eli esimerkiksi poliittiset vaikuttajat, muut nuorisojärjestöt sekä paikalliset puoluejärjestöt. Niiden avulla näyttökerrat kasvoivat huomattavasti ja mikä tärkeintä: tavoitti halutun kohderyhmän!

2. Case Fiksuvesi – kasvua videolla:

Fiksuvesi on vedenkäytön etäseurantapalvelu, joka tuo kustannussäästöjä mm. vähentämällä manuaalista työtä ja mahdollistamalla nopean reagoinnin poikkeustilanteisiin. Palvelun myynti on kasvanut huimalla vauhdilla viimeisten muutaman vuoden aikana ja kasvua siivittämään on valjastettu useita erilaisia videoita.

Fiksuvesi

Yhteistyössä olemme tuottaneet useita erilaisia videoita, joihin pääset tutustumaan yltä. Jakelun kannalta merkittävin on  animaatiovideo, jossa havainnollistetaan tiiviissä ja selkeässä muodossa, mistä palvelussa on todella kyse ja miten se toimii. Sitä on aktiivisesti käytetty sosiaalisen median lisäksi päivittäisellä järestelmällisesti tasolla jokaisessa myyntitapaamisessa potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Toinen mielenkiintoinen jakelumenestyt on rekrytointivideo, jota jaettiin Facebookissa aktiivisesti. Se keräsi lyhyessä ajassa n. 350 kommenttia! Kekseliäällä ja yleisöä aktivoivalla jakelulla mahdollisestaan kustannustehokkaasti halutun kohdeyleisön tavoittaminen.

3. Case Teetta Kalajo – jakelu palveluna:

Teetta Kalajo johtaa Potential Project Finlandia ja tarjoaa suomalaisille yrityksille maailman suuryritysten keskuudessa suureen suosioon nousseita Mindfulness-oppeja. Yhteistyössä toteutimme dokumentaarisen videon, josta saa esimakua Teetan tarjoamasta palvelusta. Osana yhteistyötä toteutimme jakelun vahvistuksen, jossa käytännössä OneMinStory vastasi videon tuottamisen lisäksi sen jakelusta mainonnan avulla asiakkaan omalla YouTube-tilillä. Lopputuloksena video on nyt Googlen hakutuloksena ensimmäisellä sivulla ja saa YouTuben kautta jatkuvasti haun kautta katsojia.

Teetta Kalajo

Niin, että mikä oli?

Verkostot, säännöllisyys, kekseliäisyys ja jakelun vahvistus… Siinä muutamia keinoja, joilla on todistetusti onnistuttu jakamaan videoita halutuille kohdeyleisöille ja siten saatu näkyvyyttä. Nämä ovat vain muutamia keinoja – todellisuudessa vaihtoehtoja on juuri niin paljon kuin mielikuvitusta! Lottovoittoja on turha kuitenkaan odottaa ilman panostuksia.

Kuten todettu, pelkkä videon tuottaminen ei riitä. YouTube-kanavalle makaamaan jääviä videoita on turha tuottaa. Vain nähty, katsottu ja koettu video voi tuottaa haluttua tulosta. Me tarjoamme kokemuksen kautta opittua videon jakelun vahvistusta osaksi palvelukokonaisuutta. Varmistamme, että videosta saatava hyöty maksimoidaan lataamalla se oikein, tekstittämällä se huolella sekä hakukoneoptimoimalla se perinpohjaisesti. Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla varhaisen vaiheen jakelulla varmistetaan, että video saa näkyvyyttä YouTuben suosittelemana ja siten kerää katsojia koko historiansa ajan.

Voitokas Video – mitä käteen jäi?

Voitokas Video tapahtumassa tapahtunutta

 

Järjestimme OneMinStoryn historian ensimmäisen aamiaistapahtuman, ja keräsimme kymmenet eri alojen ammattilaiset yhteen keskustelemaan voitokkaista videoista. . Koko tapahtuma perustui hyvin yksinkertaiseen ajatukseen: Yrityksillä ei ole tarpeeksi tietoa siitä, mikä erottaa menestyvän ja voitokkaan videon muista. Me halusimme näyttää konkreettisia tuloksia, mitä videoilla on saavutettu ja kannustaa yrityksiä entistä rohkeammin ryhtymään sanoista tekoihin. Tapahtumassa olivat puhumassa meidän Antti Sipilän lisäksi Fiksuveden Matti Nevala, joka kertoi kasvuyrityksen videoiden hyödyntämisestä sekä Kuulun Ville Pohjonen, joka inspiroi videoiden kuvaamiseen itse omalla puhelimella

Mitä jäi mieleen?

Aluksi Antti listasi esityksessään viisi keskeistä tekijää voitokkaiden videoiden taustalla. Yksi keskeisin oppi oli se, että video ei ole itseisarvo, vaan se on keino päästä tavoitteeseen.

 1. Fokus isoon kuvaan – mitä tapahtuu yrityksessäsi kahden vuoden päästä? Pidetään se mielessä videota tehdessä.
 2. Kuka tai ketkä ovat sopivia tekijöitä videolle? Kuka johtaa sen tekemistä?
 3. Suunnittelu. Tässä kohtaa tilaajan kannattaa olla aktiivinen.
 4. Hyville tekijöille vapaus ruokkii luovuutta. Vapaus on bensaa liekkeihin!
 5. Luovuuden käytölle tuhannen taalan paikka on myös jakelu! Hyvä video, luovuus ja jonkun verran resursseja mahdollistaa markkinoilla voittamisen. Video on maalissa vasta, kun joku on kokenut sen ja hänen ajatuksensa sen myötä muuttuneet.

Esimerkkejä luovasta videon käytöstä kasvuyrityksessä

Erinomaisesta jakelusta meille kertoikin Matti Nevala. Fiksuvesi hyödyntää animaatiovideotaan sekä sosiaalisen median markkinoinnissa, että päivittäisessä myynnillisessä asiakasviestinnässä. Rekryvideon jakelussa he valjastivat videon katsojat osallistumaan kommenteilla, jolloin video saavutti orgaanisesti valtavan yleisön. Ahkeruus ja kekseliäisyys palkittiin! Matti myös hienosti korosti, että aina ei tarvita suuria ja ajallisesti pitkiä projekteja menestykseen. Kahdessa päivässä läpiviety projekti ideasta lopputulokseen vaati rohkeaa heittäytymistä ja tiivistä konseptia, mutta se toi erinomaiset tulokset.

Enemmän rohkeutta johtaa enempään tekemiseen

Aamun viimeisenä esiintyjänä oli hengästyttävä ja energiaa pursuava Ville Pohjonen, joka omalla persoonallaan ja heittäytymisellään kannusti meitä kaikkia tarttumaan puhelimeen ja tuottamaan kevyitä ja nopeita videoita. Villen esityksen voi hyvin tiivistää kolmeen sanaan: rohkeus, asenne ja ryhtyminen! Videon tekemistä ei kannata pelätä ja esimerkiksi behind-the-scenes materiaalia on helppo jokaisen tehdä itse. Aitous ja persoona ovat vahvoja elementtejä voitokkaissa videoissa. Ville tiivistikin sanomansa yksinkertaisesti yhteen sanaan:

Miten ensi kerralla mukaan?

Haluatko pysyä kartalla videotuotannon ja -markkinoinnin maailmassa? Haluatko tietää ensimmäisten joukossa tulevista tapahtumistamme? Tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt mukana.

Tapahtumavideot vertailussa

Mikrovideo on paras tapahtumavideoTapahtuma on luonnollinen mahdollisuus tallentaa videomateriaalia ja hyödyntää sitä yrityksen markkinoinnissa laajemmin tapahtuman jälkeen ja sen aikana. Hyödyllisen videosisällön tekeminen tapahtumasta yleisölle kiinnostavalla tavalla on haaste, jota monikaan yritys ei ole mielestäni ratkaissut hyvin, ei edes Suomen ulkopuolella.

Miten vertailin?

Laitoin erilaiset tapahtumavideoiden tyypit taulukkoon ja vertailin niitä oman näkemykseni mukaan ja niin empiirisesti asteikolla 1-5 , kuin taiteen maisteri vain voi.

 • Huomiarvo: Arvostus minkä ko. sisältöformaatti todennäköisesti yleisön keskuudessa saa suhteessa muihin.
  • Esimerkki: Kuka tahansa julkkis videossa herättää enemmän kiinnostusta kuin mikä tahansa tallennettu yritystapahtuma ilman julkkista. Eniten julkkis luo kiinnostusta tempaisemalla jotain uutta.
 • Käyttöarvo:  Sen käyttöhyödyn arvostus mitä yritys ja yleisö sisällöstä ko. muodossa saavat. Yleisön ja yrityksen hyöty on viestinnässä yhteinen, eikös juu?
  • Esimerkki: Tallenne on hyödyllinen heille, jotka eivät ehtineet tapahtumaan, sitä voi myös kelata itse. Live-video antaa lisäksi mahdollisuuden osallistua live-tunnelmaan ja -keskusteluun etänä.
 • Hinta: Suhteelliset kulut ja vaivat.
  • Olen arvostanut hinnat omasta mielestäni parhailla toteutuksen tavoilla.  Esimerkiksi livetallenteen voi tehdä kännykällä, mutta itse käyttäisin monikameralähetystä, jotta katsojien kiinnostus pysyy kuvassa.

 

Tapahtumavideoiden eri tyypit vertailussa

Kuten näkyy mikrovideot on tasoissa julkkistempauksen kanssa. Arvon ollessa tasan hinta ratkaisee, eli voittaja on mikrovideo! Tietysti kaikki nämä sisältötyypit voi toteuttaa samasta tapahtumasta, ja silloin niiden toteuttamisessa on jonkin verran synergiaetuja ja -säästöjä.

Mikrovideon iloja ja koosteen haittoja.

Mitä enemmän asiaa pohtii, sitä enemmän se tuntuu paikkansapitävältä. Mikrovideo on käyttäjälle paljon miellyttävämpi katsoa kuin 99% todennäköisyydellä pompöösiksi kokemukseksi muodostuva 2-3:n minuutin (älä edes mainitse pidempiä) business-tilaisuuden kooste, vaikka sitä aftermovieksi kutsuttaisiinkin. Yritystilaisuuksista saatava kuvamateriaali on parhaimmillaankin yksitoikkoista, joten musavideo istuvista ihmisistä ei vaan enää kiinnosta. Eri asia ovat tapahtumat, joissa tapahtuu jotain erilaista visuaalista liikehdintää, kuten Pikkulaskiainen.

Mikrovideoita voi tehdä useita ja niitä voi jakaa luontevasti myöhemmin pitkin vuotta. Niistä tulee kirjasto, josta voi valita julkaistavaksi aina kun keskutelussa tai kalenterissa on sopiva paikka. Mikrovideot toimivat siis myös oivallisena brändimainontana.

Yhden mikrovideon tavoite on ilmaista yksi ajatus, tunne, idea tai oivallus:

 

Pls fight to understand yourself before it’s too late … tag away .. the fucking world needs to hear this

A post shared by Gary Vay-Ner-Chuk (@garyvee) on

Oma lehmä ojassa

Tähän pohdintaan johti oma tarve. Järjestämme 19.4. ensimmäisen tapahtumamme markkinoinnin ammattilaisille: Voitokas Video.  Tietysti haluamme käyttää videota sen jakamiseen ja oppimiseen sen kautta. Veikkaanpa, että jonkinlaisia mikrovideoita on tulossa!

Rekryvideo on työnantajan vuoro avautua

Yrityksen työntekijät ovat avain menestykseen. Ilman heitä on yhdentekevää mikä on yrityksen visio tai arvo, minkälainen sales funnel on tai kuinka hyvä se on markkinointiautomaatiossa. Ilman onnistuneita rekrytointiprosesseja, ei yrityksen tarvitsemaan tulokseen voida päästä. Yritykset ovat kuitenkin jumiutuneet ankeaan kaavaan rekrytoinnissa: A4-mittainen hakuilmoitus, vaatimus CV:stä ja hakemuksesta, haastattelut, sopimus… Olisiko aika tosissaan alkaa muuttaa rekrytointitapojamme? Olisiko aika kääntää rekrytointia avoimempaan suuntaan ja askeleen verran kohti arvon luomista rekrytoinnin kohteille, eli työnhakijoille?

Kehitystä

Jotkut suomalaiset yritykset ovat onnistuneesti tuottaneet yritysvideon tai -videoita, jotka jo lähtökohtaisesti parantavat yrityksen työnantajamielikuvaa. Muutamat pioneerit ovat tästäkin vielä pari askelta edellä. He järjestävät esimerkiksi kesätyörekrytointinsa interaktiivisesti hyödyntäen mm. live-videoita, tai ketterästi käyttäen videopalveluita haastattelujen ensimmäisessä vaiheessa. Tämä kehitys on ollut ihailtavaa, mutta totuus on, että enemmänkin voisimme tehdä. Miksi hienoimmat rekrytoinnit toteutetaan vain kesätyöntekijöitä haettaessa? Miksi vain kourallinen on panostanut rohkeasti tähän yrityksen kehityksen kannalta yhteen keskeisimmästä asiasta?

Oppeja rapakon takaa

Erinomaisia rekrytointiin tehtyjä yritysvideoita on tehty jo useita Yhdysvalloissa, ja mikä parasta, lähestymistavat ovat erilaisia, vaikka tavoite on sama: Saada yritys/työnantaja näyttämään mahdollisimman houkuttelevalta.

1. Hubspot – se perinteisempi työnantajavideo

Hubspotin video on jo viisi vuotta vanha, mutta niin laadukkaasti tehty, että sitä kehtaa edelleen esitellä. Se näyttää mitä Hubspotilla todella tehdään, minkälainen yrityskulttuuri sillä on, minkälaisia työntekijöitä ja millainen tunnelma toimistolla on. Kyse ei siis ole vain siitä, onko työpaikalla ilmaista olutta ja ruokaa tarjolla, vaan siitä, minkälainen kulttuuri yrityksessä on. Jokainen meistä haluaa työnantajansa yrityskulttuurilta eri asioita. Tärkeintä onkin videolla puhutella juuri niitä ihmisiä, joita halutaan yritykseen töihin. Siinä Hubspot onnistuu erinomaisesti.

2. Zendesk – perinteinen sisältö, erilainen lähestymistapa

Vaikka sisällöllisesti Zendeskin video on hyvin samanlainen kuin em. Hubspotin vastaava, on tähän videoon otettu hieman erilainen lähestymistapa. Pilkettä löytyy silmäkulmasta – nyt tiedät esimerkiksi markkinointitiimin kalasta. Vaikka video on (ehkä liiankin) pitkä, niin ainakin allekirjoittanut viihtyi sen parissa hyvän tovin ja naurahti pariin otteeseen.

3. Twitter – kieli poskessa ironian keinoin

Jos yrityksesi kulttuuriin sopii ja olet itse valmis heittäytymään voi ironia ja huumori olla mainioita vaihtoehtoja myös videoviestinnässä. Twitter häikäilemättömästi vitsailee paitsi omalla, myös muiden kustannuksella, kun se yhdistää kaikki yritys-/rekrytointivideoiden kliseet yhteen tässä nerokkaassa videossa. Onko kukaan nähnyt ikinä viihdyttävämpää rekrytointivideota?

Mitä lisäksi? Miten olla vielä astetta edempänä?

Työnantaja-/rekrytointivideoiden lisäksi yritysten kannattaa harkita niiden yhdistämistä itse hakuilmoitukseen. Tai oikeastaan toisinpäin – hakea videolla. Yritykset usein vaativat hakuilmoituksissaan avoimuutta, heittäytymistä, innostavuutta ja rohkeutta, mutta samaan aikaan itse piiloutuvat hakuilmoituksen taakse eivätkä näyttäydy. Me OneMinStorylla halusimmekin kokeilla jotain hieman erilaista.

Me halusimme kokeilla miltä tuntuu tehdä hyvin nopealla aikataululla rekrytointivideo, missä annamme kasvot paitsi yritykselle, myös koko prosessille. Halusimme osoittaa olevamme avoimia ja valmiita itsekin heittäytymään prosessiin mukaan. Tulokset olivat positiivisia! Viikon käynnissä ollut haku tuotti kymmeniä hakijoita, joista sopivien valitseminen haastatteluun oli haastavaa. Pian tekin pääsette näkemään koko rekryprosessimme lopputuloksen, kunhan pääsemme kuvaamaan yhdessä uuden Videon Tekijän kanssa!

Lyhyt muistilista rekrytointivideoon:

 1. Työntekijältä vaaditaan näyttöjä – miksi juuri hänet kannattaa palkata? Työnantaja voi tehdä saman: Näyttää miksi kyseiseen firmaan kannattaa hakea.
 2. Mikä innostaa ja kiinnostaa työntekijöitä tällä hetkellä? Onko jokin mielenkiintoinen projekti menossa tai onko juuri muutettu uusiin tiloihin?
 3. Diversiteetti – työntekijöiden moninaisuus on yrityksesi etu! Sinun kannattaa mahdollisuuksien mukaan esitellä ja siten näyttää hakevasi mahdollisimman laajasti eri taustoista ihmisiä, jolloin takaat itsellesi varmasti parhaimmat hakijat.
 4. Minkälaista vain videolla välittyvää tekemisen henkeä yrityksesi toivoo työntekijältä? Mistä ajatus rekrytointiin lähti? Minkälaisia ominaisuuksia arvostetaan ja mitkä sopivat yrityskulttuuriin parhaiten?
 5. Älä pelkää huumoria ja heittäytymistä!

Mitä vielä odotat?

Rekry: Videon tekijä

 

Etsitään videon tekijää

Me OneMinStorylla kehitymme ja kasvamme. Vuosi 2017 on meille tekojen aikaa, ja jälleen on aika tehdä. Me etsimme joukkoomme nyt Sinua, nuori videon tekijä, joka palat halusta päästä tekemään intohimoisesti videoita. Takaamme rennon ilmapiirin, jossa pääset itse luomaan ja vaikuttamaan työhösi. Mikä parasta, voit samalla oppia valtavan määrän videoiden tekemisestä ja itsestäsi.

Tiivistetysti videon tekijä ja hänen tehtävä

TehtäväsiKuvaat meitä, meidän asiakkaita, OneMinStorya ja sen tarinaa. Sinä vastaat kuvaamisesta, leikkaamisesta, editoimisesta, musiikin valinnasta ja oikeastaan kaikessa videon tekemisessä, eli pääset itse luomaan. Tärkeintä on imeä kuvaamastasi tekemisestä parhaat palat ja tiivistää niistä kiinnostava, hengen ja fiiliksen välittävä video. Intohimo on kaiken A ja O. Videoiden julkaisutahti on kova – lähtökohtaisesti video per viikko. Omaa kuvauskalustoa et välttämättä tarvitse, mutta jonkun verran kokemusta videoiden kuvaamisesta ja editoinnista sinulla olisi hyvä olla. Olethan aikaansaava ja innokas visionääri, joka nauttii tekemisestä?

Tuntimäärää per viikko on hankala määritellä tarkasti, sillä se riippuu paljon Sinusta. Todennäköisesti tuntimäärät pyörivät n. 15–20h/vko välillä, eli työ sopii hyvin opintojen tai toisen työn oheen.

MilloinRekrytointi viedään loppuun nopealla aikataululla ja ainakin juhannukseen saakka riittää työtä. Jos homma toimii, jälki on hyvää ja kysyntää löytyy, niin jatkoa on luvassa.

PalkkausAlkuvaiheessa harjoittelijapalkkaus, mutta jos jatkosopimus syntyy, niin palkka nousee.

Miten haetTäytä oheinen hakemus ja liitä mukaan työnäyte, tai -näytteitä. Säädäthän työnäyteesi asetukset niin, että voimme nähdä ne suoraan linkin kautta (esim. Vimeossa tai YouTubessa). Ilman työnäytettä, emme voi valita Sinua. Jos Sinulla ei ole valmiina työnäytettä, kuvaa sellainen pian. Rekry on auki vain viikon ajan, eli ole nopea!

Update: Deadline hakemuksille on maanantai 13.3. kello 8.30.  Lomake alla toimii, ja hakemuksia on jo saapunut perille, kiitos niistä. Vastaamme hakemuksiin ensi viikolla. 

Update 2: Ollaan Helsingissä, ja siellä tehdään tämä työ pääsosin.  

Lisätietoja rekrystä voi kysellä Antti Sipilältä laittamalla sähköpostia osoitteeseen: Antti@OneMinStory.com

 

Hakemus videon tekijäksi

 • Sallitut tiedostomuodot: pdf.

#MyStoryHaaste jälkipyykki, tilastot ja opit

Viikko sitten käynnistimme #MyStoryHaasteen täällä blogissa sekä Twitterissä. Tarkoituksenamme oli kannustaa eri alojen ammattilaisia kertomaan omaa tarinaa: mitä haluaa saada aikaan? Saimme useita mielenkiintoisia vastauksia. Seuraavaksi jälkipyykki.

Miltä nyt tuntuu? Mitä jäi käteen?

Nyt tuntuu hyvältä! Haasteeseen vastattiin ja toinen toistaan mielenkiintoisempia videoita julkaistiin Twitteriin. Oli mielenkiintoista paitsi kuulla vastanneiden tarinoita, myös nähdä tekijät aidoimmillaan. Juuri videoiden aitous teki ja tekee niistä helposti lähestyttävämpiä. Minulle ainakin tuli tunne, että haluaisin kuulla lisää.

Me halusimme saada aikaan tekoja – sanoista tekoihin -hengessä. Muuttaa keskustelun suuntaa ja rikkoa tekemättömyyden muuria. Madaltaa kynnystä heittäytymiseen ja tarinankerrontaan. Te teitte sen. Te kerroitte tarinaanne ja me kuuntelimme. Me ihastuimme.

Nyt on aika jatkaa tarinan kertomista. Tarina ei ole staattinen asia, vaan se elää ja kasvaa yrityksen mukana. Ala luomaan ja kasvattamaan sitä. Anna asiakkaidesi tehdä sitä kanssasi ja puolestasi. Pääasia, että teet!

MyStoryHaaste videoden tilastot twitter

 

Entä sitten?

Vielä lopuksi haluaisimme tietää, miltä sinusta tuntui tehdä videota. Jännittikö kameran edessä? Mikä oli vaikeinta? Yllättikö jokin asia? Oliko koko prosessi helppo?

Tai: miksi et tehnyt videota? Pelkäsitkö jotain? Eikö ollut aikaa? Eikö ollut sopivaa sanottavaa?

Meillä kaikilla on mahdollisuus oppia haasteesta paljonkin.

#MyStoryHaaste ei jää tähän! Me näemme ja kuulemme mielellämme lisää tarinoita. 

Kannustetaan toisiamme toimimaan rohkeasti, luomaan ja kertomaan tarinaa. Rikotaan tekemisen esteet ja ryhdytään toimeen.

Sanoista tekoihin tarinankerronnassa – #MyStoryHaaste

Tarinankerronnasta on puhuttu markkinointipiireissä jo hyvän aikaa – mekin olemme siihen osallistuneet. Tarina on markkinointikeino, jolla sitouttaa asiakkaita ja toisaalta viestiä selkeästi. Storytelling, tarinankerronta, tarinallistaminen… So what? Tai pikemminkin: then what?

Miten hyvä tarina tehdään?

Kysymys sisältää vastauksen. Tarinan kertominen on brändisi tekemistä yksi viesti kerrallaan. Valmistautuminen on tiettyyn pisteeseen saakka tervetullutta, mutta työ ei etene vain puhumalla siitä. Aloita luomaan tarinaa yksi sisältö kerrallaan niin, että asiakkaasi voivat osallistua ja tulla osaksi tarinaasi. Tee se fiksusti, niin kuin itse toivoisit tehtävän, jos olisit yleisössä.

Haastamme sinut! #MyStoryHaaste

Nyt aloitetaan! Tee Twitteriin maksimissaan minuutin video siitä, mitä sinä tahdot saada aikaan – tarinastasi. Älä keskity videon tekniseen puoleen, vaan sisältöön. Kerro omin sanoin, minkä ongelman yrityksesi ratkaisee ja miten muutat maailmaa. Mikä on myymäsi ajattelutapa/elämäntyyli? Minkä muutoksen haluat saada aikaan? Merkitse videosi #MyStoryHaaste -tägillä. Haluamme rikkoa esteet videon tekemisestä ja auttaa sinua aloittamaan oppimisen. Lisäksi voit saada palautetta ja vähintään näkyvyyttä. Tehdään yhdessä suomalaisista yritystarinoista maailman parhaita!

Viisi pointtia viime hetken vinkkiä:

 1.  Asiakkaasi eivät ole yksinkertaisia, vaan aavistavat mitä on pinnan alla. Jätä siis pinnan kiillotus muille (siihen löytyy ammattilaisia) ja keskity aitouteen.
 2. Älä myy palvelua tai tuotetta – myy muutosta tai tapaa ajatella ja elää. KONE ei myy hissejä, vaan People Flow:ta. Airbnb ei ole asuntojen vuokrauspalvelu, vaan elämäntapa.
 3. Kyse on kokonaisuudesta. Tarinaa ei voi eristää Yritys/About us -sivulle. Aloita rakentamaan ja kertomaan sitä nyt.
 4. Tarina ei ole staattinen! Se elää, kasvaa ja kehittyy yrityksen ja sen asiakkaiden mukana. Se ei ole koskaan valmis. Muista, että rohkeus kertoa ja esiintyä kasvaa vain tekemisen kautta.
 5. Nyt ihan oikeasti, aloitetaan! #MyStoryHaaste on tarkoitettu juuri aloittamista varten, se on hyvä tekosyy osallistua ja ottaa ensimmäinen konkreettinen askel.

Vielä vähän lisää tietoa tarinasta sinulle, joka nautit prokrastinoinnista

Tarinatyyppejä on monenlaisia ja niitä voi aina jalostaa lisää. Onko tarinasi ytimessä musta hevonen? Tarina siitä, kuinka haastat suuria tekijöitä tinkimättömällä laadulla? Vai ehkä sittenkin olet yhdistänyt kaksi asiaa uudella, innovatiivisella tavalla? Tai mahdollistat ihmisille täysin uudenlaisen tavan elää tai yrityksille uuden toimintatavan?

Usein kuulee, että B2B-markkinoilla on vaikeampaa tehdä hyviä yritystarinoita. Voi olla! Mutta sen taakse ei kannata piiloutua, vaan ottaa se haasteena vastaan.

Kyse ei ole myyntitavoitteistasi tai perustamistarinastasi yksinään. Kyse on asiakkaistasi, todellisesta motivaatiostasi ja interaktiosta. Mitä asiakas näkee, kokee ja tuntee yrityksestäsi? Siihen liittyyvät kaikki arvot, historia, tavoitteet, visio, tuotteet, henkilöstö, fyysinen ympäristö, kulttuuri… niistä voi kirjoittaa ja puhua, mutta kukaan ei jaksa enää kuunnella yritysjargonia. Kerro siis tarinasi aidolla tunteella. Sitä paitsi se on paljon hauskempaa! Vieläkö olet täällä?

p.s. Olemme julkaisseet Videopalvelun! Sen avulla pääset kertomaan tarinaasi suurelle yleisölle ketterästi, helposti ja nopeasti. Enää ei ole tekosyitä jättää videoita tekemättä ja tarinoita kertomatta.

2017 – Miltä videoiden maailma näyttää?

Vuosi 2016 alkaa olla paketissa ja voimme alkaa siirtää katseitamme kohti vuotta 2017. Ennen kuin syvennymme ensi vuoden videomarkkinoinnin trendeihin (tai ennustuksiimme niistä) tarkastellaan vielä kulunutta vuotta. Mistä vuosi 2016 tullaan muistamaan videoiden maailmassa? Pohdintojani varten haastattelin OneMinStoryn Anttia ja kyselin hänen mielipiteitä niin kuluneen vuoden trendeistä kuin näkemystä tarinankerrontaan. Vajaan viiden minuutin haastattelun näet tuossa hieman ylempänä!

My Story -videot eli väliaikanen livemateriaali: Snapchat sen aloitti, ja nyt niitä löytyy Instagramin ja Facebook Messengerin puoleltakin. Trendi ei varmasti ole vielä katoamassa, ja yrityksillä on vielä paljon mahdollisuuksia minivideoiden tekemiseen. Älä kuitenkaan sorru tyypilliseen virheeseen! Sisältö ilman merkitystä, on arvoltaan nollan tasolla – pahimmillaan jopa miinusmerkkistä. Mikä suomalainen yritys tekee parasta My Story -markkinointia jo nyt? Kuka ottaa haasteen vastaan 2017? 

Natiivivideo Ainakin allekirjoittaneen Facebook on jo jonkin aikaa ollut täynnä natiivivideoita, jotka alkavat pyöriä heti sivua selatessani. Megasuosittuja ovat olleet nopeutetut reseptivideot, joiden pioneeri Buzzfeedin Tasty-sivu on (65 milj. tykkääjää). Jokainen videoita hyödyntänyt voi sen myöntää: katselukerrat ovat moninkertaiset linkin takaa aukeaviin videoihin verrattuna. Kynnys klikata linkin takaa löytyvään videoon on noussut korkeaksi, eikä sosiaalisen median sivustot kannusta tähän, sillä ne suosivat selkeästi omiin palveluihinsa ladattua materiaalia.

Livestreaming Vuonna 2012 Felix Baumgartner hyppäsi lähes 40 kilometrin korkeudesta pelkän laskuvarjon varassa. Tätä videota seurasi YouTuben välityksellä 8 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti suorana. Buzzfeed on tänä vuonna mm. räjäyttänyt vesimelonin kuminauhojen avulla – liveseuraajia parhaimmillaan satoja tuhansia. Yhdysvaltain presidentinvaaleja edeltäneet väittelyt olivat vuoden katsotuimpia live-videoita YouTubessa. Entä kukapa meistä ei olisi käynyt vilkuilemassa WWF:n Norppalive-kamerasta Pullervon loikoilua keväisellä rantakalliolla? Stockmannkin on ottanut käyttöönsä livevideot Facebookissa esitellen mm. jouluikkunan avajaiset. Ylivoimaisesti tärkeintä livesisällöissä on aina ainutlaatuisuus, jännitys ja aitous!

Lienee sanomattakin selvää, että yksikään näistä trendeistä ei tule katoamaan hetkessä, vaan päinvastoin: kaikissa niissä on vielä kasvupotentiaalia vuodelle 2017.

MUTTA MITÄ MUUTA VUONNA 2017? 

2017

Dokumenttivideo Madventures on ollut kova juttu jo vuosikausia. Aito, suunnittelemattoman näköinen, hieman rosoinenkin materiaali on kiinnostavaa ja välittää rehellisempää viestiä katsojalle. Myös yritykset voivat tuottaa nykyään helposti aitoa videota, ja meillä on näkemystä niiden tekemiseen. Läpimurrot keskinkertaisuuden massasta täytyy tehdä aitoudella!

Tarinankerronta Tästä on puhuttu markkinointipiireissä jo lähes kyllästymiseen saakka. Silti, edelleen tyydytään tekemään puuduttavia, hajuttomia ja mauttomia yritysvideoita. Kyse ei ole vain tarinan keksimisestä yhtä videota varten, vaan tarinankerronta auttaa yritystä aidosti hahmottamaan strategisesti mistä yrityksessä on oikeasti kyse. Jos tarina on mahdollista tiivistää minuutin videoon, on yrityksellä todennäköisesti erinomainen käsitys olemassaolostaan ja merkityksestään. Tarina on asia joka just keeps on giving: kun se on kerran hiottu timanttiseksi, voi siitä ammentaa vuosikausia! Antti muuten kirjoitti aiheesta varsin hyvin juuri ennen joulua, kannattaa käydä lukaisemassa!

Milloin näemme suomalaisen yrityksen kertovan rohkeasti, oivaltavalla tavalla yrityksen tarinan? Mikä on Sinun mielestäsi paras yritysvideo Suomessa? Ohessa yksi meidän suosikkimme Yhdysvalloista: DollarShaveClub.comin Our Blades Are F***ing Great -video.

 

Jakelu Lienee sanomattakin selvää, että tulevaisuudessakin jakelun merkitys tulee kasvamaan. Missä jaat, milloin jaat ja miten jaat voi määrittää hyvin pitkälle sitä, miten videosi saavuttaa halutun kohderyhmän ja lopulta myös, kuinka suuri on ROI. Meillä OneMinStorylla on vahvaa kokemusta ja osaamista myös videoiden jakelusta.

Miltä kuulostaisi, jos laitettaisiin uuden vuoden kunniaksi Sinun yrityksesi tarina ja markkinointi kerralla kuntoon?

5+1 syytä miksi dokumenttivideo kannattaa!

Miksi videoita ei yrityksissä tehdä jatkuvasti, vaikka hyödyt ovat tiedossa?

Puhumme yritysten päättäjien kanssa päivittäin videon hankinnasta. Ymmärrämme yskän: Ei ehdi, ei kerkii, ja maksaa liikaa! Videoiden tekeminen vie aikaa ja niihin täytyy keskittyä, eikä osaamista tai resursseja oikein tahdo riittää.dokumenttivideon 5 +1 syytä lista

Parempi ratkaisu on olemassa! Haluatko tietää, miten saat markkinoinnin parhaimman diilin? Dokumenttivideon palveluna sinulle! Kyse on aivan uudesta tavasta ajatella. Lopputuloksena on näkyvää ja jatkuvaa läsnäoloa, oppimista ja kasvua monella saralla, lopulta myös viivan alla.

Voit saada trendikkäät ja nopeat dokumenttivideot helposti palveluna

 1. Vain yksi kuvauspäivä kuukaudessa – sinä valitset päivän: Ei vie tuhottomasti aikaa, jolloin voit keskittyä edelleen tärkeimpään, eli yritykseesi.
 2. Tulee tehtyä videoita: Ei ole enää mikään uutinen, että videot houkuttelevat, kiinnostavat ja vaikuttavat. Minidokumenttisarjalla varmistetaan laadukas näkyvyys ja jäädään todella sidosryhmien mieleen, mutta myös Googlen ja YouTuben mieleen:

3. Ole oman alasi Madventures: dokumentaarinen ote on aitoa, rehellistä ja tuoretta, jolloin se kiinnostaa enemmän, kuin liian harkittu ja siloteltu kiiltokuvamainen lopputulos. Näytä rehellisesti, mistä yrityksessäsi on oikeasti kyse!

4. Nopeasti ja tehokkaasti ajankohtaista materiaalia: Kuvaamme aamupäivällä ja editoimme viimeistään seuraavana päivänä. Video on tehokkaasti tuotettu, kuitenkaan laadusta tinkimättä!

5. Toisto ja jatkuvuus sitouttavat: Parhaimmillaan sarjan seuraavaa osaa jäädään odottamaan, kuin tv-sarjan seuraavaa tuotantokautta! Kiinnostava tarina yhdistettynä jatkuvuuteen on kuin yritysmaailman laatusarja.

+ Edelläkävijyys: Liian harva yritys on tuottanut edes yhtä videota, saati videosarjaa. Ole edelläkävijä!

Sinulle joka et kaipaa uusia projekteja

Tarkoituksena ei ole käynnistää vaivalloisia ja raskaita projekteja, vaan sen sijaan tehdä jatkuvasti ja oppia videon teon yhteydessä yrityksestä ja sen tarinasta. Aitoa, räiskyvää ja roiskuvaa – mikä parasta, hinta on kukkarolle kevyempi ja tekeminen on hauskaa. Käsikirjoitus syntyy paikan päällä.

Ohessa joitakin  jo dokumenttivideota palveluna tilaavien asiakkaidemme viimeisimpiä videoita:

Etelä-Suomen Lämpöhuolto tekee Kaukolämpölaitteiden huoltoa ja asennusta, myös Ville Valolle:

Gapps tekee yritysten tiedon hallinnan ratkaisut Googlen välineillä. Maksaa voi vaikka innovaatiosetelillä:

Envera hakee huippumyyjää Fiksuvesi – palvelulle, ihan tosissaan.

Kaksi yllä olevista videoista on muuten ollut viraali-ilmiöitä Facebookissa (yli 17 000 orgaanista katselua/video)
 

Mitä maksaa dokumenttivideo, ja miten se tehdään?

 • Kuvataan aamupäivällä ja leikataaan valmiiksi iltapäivällä. Viilataan vielä seuraavana päivänä tarvittaessa viimeiset korjaukset kuntoon.
 • Dokumenttivideon saat tähän tapaan alle tonnilla kuussa.
 • Voimme myös julkaista videon / videot (yhteensä saadaan aikaan noin minuutti valmista tavaraa) SEO-optimoidusti ja tekstitetysti teidän tai meidän YouTube-tilille. Sama tekstitystiedosto toimii Facebookissa.
 • Tai sitten file vain teille, ja julkaisette itse.
 • Sopimus toistaiseksi – lyhennysvapaita välikuukausia voidaan sovitusti pitää halvaannuttavan ramppikuumeen iskiessä.
 • Jokaiselle yritykselle aito mahdollisuus aloittaa videoiden tekeminen!

Kaipaatko korkeampaa laatua dokumentaariseen videoosi?

Tuntuiko liian rosoiselta? Voimme keskittyä myös pidempään dokumentaarisen videon tekemiseen. Katso esim. case-tarina Teetta Kalajon ja Potential Project Finland Oy:n  dokumentaarisesta mainosvideosta. Tarkemmin suunniteltuja ja käsikirjoitettuja videoita löydät yritysvideoiden alta.

Kansainvälinen läpimurto videon avulla – Kieliversioiden tekeminen

”Kaiken olisi hyvä lähteä siitä, että ollaan alusta asti globaalilla markkinalla, eikä erikseen kansainvälistytä. Lähtökohdan tulisi olla sellainen, että voidaan palvella asiakasta riippumatta siitä missä hän on tai mitä kieltä puhuu.”

– Jani Penttinen, CEO, Transfluent

Slush laukaisualustana

Transfluent on malliesimerkki yrityksestä, joka onnistui kansainvälisessä läpimurrossa videoiden avulla. Vuonna 2011 Transfluent menestyi Slushissa järjestetyssä kilpailussa, sai siitä nopean läpimurron ja muutti päämajansa Yhdysvaltoihin. Alun perin Transfluent oli erikoistunut nimenomaan sosiaalisen median käännöstyöhön, mutta on sittemmin laajentunut täyden palvelun käännöstoimistoksi.

Transfluentin viiden vuoden takaiseen Slush-pitchiin ja sitä seuranneisiin mediajulkaisuihin sisältynyt video:

”Perinteisiin toimistoihin verrattuna olemme tosi nopea ja joustava”, kertoo Transfluentin perustaja ja toimitusjohtaja Jani Penttinen.

Videot vakuuttamisen välineenä

Transfluent on alusta asti käyttänyt videoita niin markkinoinnissa, kuin sisäisessä käytössä. Tiiviillä, maksimissaan minuutin mittaisilla videoilla on onnistuttu kertomaan palvelusta olennainen pitchaus-tyyliin ja näin vakuutettua isojakin asiakkaita ympäri maailmaa. Tietysti läpimurtoon vaikuttaa eniten videon tiivistämä sisältö yrityksestä, mutta se ei aukene katsojalle,  jollei videon kieli ja sen sävy ole oikea.

OneMinStory on jo pidemmän aikaa tehnyt yhteistyötä Transfluentin kanssa esimerkiksi videoiden käännöstöissä, sillä laatu on aina taattua ja tehtävät hoituvat tehokkaasti.

Penttinen lisää muutaman vinkin videon lokalisointia harkitsevalle: Käyttäkää enemmän aikaa oman vision kommunikointiin, keskittäkää paukut niihin kieliin ja markkinoille, joilla on kysyntää eniten, ja ottakaa lokalisointi huomioon jo videon suunnitteluvaiheessa.

Videon lokalisointi

Kun sinulla on valmis video yhdellä kielellä tehtynä (miten se siis tehtiinkään?), voimme auttaa Sinua kansainvälisessä läpimurrossasi lokalisoimalla videosi muille markkinoille sopivaksi. Ohessa Oumanin luvalla:

5-Language remix Oumanin yritystarinasta

Pyrimme tuottamaan lokalisoinnit avaimet käteen –periaatteella, jossa Sinun ei tarvitse turhaan käyttää aikaasi teknisiin yksityiskohtiin.

Kanssamme videon lokalisointiprosessi on hyvin yksinkertainen:

 1. Videon kielen kääntäminen: Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi videossa tulee kääntää sekä kertojan ääni ( spiikki ), että videon sisältämät tekstit. Käyttämällä Transfluentia käännöstyössä, me varmistamme, että sisältö on käännettynäkin aina laadukasta. 🙂 Lisäksi tarkistutamme käännöksen myös Sinulla, jotta lopputulos varmasti miellyttää.
 2. Uuden kertojaäänen tilaaminen: OneMinStorylla on kokemuksen kautta kertyneet kattavat kontaktit, joiden avulla löydämme aina varmasti ammattilaisia natiivipuhujia kertojaääniksi. Myös siis harvinaisemmille kielille lokalisointi onnistuu varmasti avullamme.
 3.  Videokokonaisuuden editointi ja koostaminen: Jotta videon rytmi säilyy sulavana ja kokonaisuus laadukkaana vaihtuneesta kielestä huolimatta, tulee uudet spiikit ja tekstit editoida tarkasti videoon.

Kuten Transfluentin Jani Penttinenkin toteaa: ”Lokalisoimaton video tavoittaa vain pienen osan katsojapotentiaalista, joten pienellä lisäinvestoinnilla saa videosta paljon enemmän hyötyä irti.” Videon lokalisointi kokonaisuudessaan maksaa noin 15 – 20 % alkuperäisen videon kustannuksista. Tektsitys ( subtitles ) on myös edullinen tapa kääntää vaikka aiemmin valmistunut video YouTube tai Facebook – jakeluun uusille markkina-alueille.

Oman kokemukseni perusteella hyvä käännös perustuu välittävien ihmisten tekemään huolelliseen työhön ja kommunikointiin käännöstoimiston ja tuotantoyhtiön välillä.

 

Onko 360 asteen video ja virtuaalitodellisuus turhaa markkinoijalle?

Staminan solisti vetää 360 asteen videossa

360 asteen videossa ja virtuaalitodellisuudessa on sitä jotain, mutta mitä?

Kun sain ensimmäisen kerran eteeni YouTubessa 360 asteen videon, jossa pääsin itse kääntämään ”kameraa” hiirelläni mihin tahansa suuntaan videon ”soidessa”, tajusin, että edessäni on jotain uutta ja siinä on järkeä. Samalla hetkellä tuli mieleeni, että mitäköhän se järki on? En rehellisesti sanottuna vieläkään ymmärrä sitä täysin, mutta sen ymmärrän, että jännittävässä kokemuksessa on markkinoijalle aina järkeä! Sovelluksen ensimmäisinä omaksuvilla ja käytön oppivilla on vähintään se etu, että he voivat vastaanottaa muutoksen itsevarmuuden ja valmiuden kautta, sitten kun siihen täydellä rintamalla edetään.

En käsittele tässä artikkelissa hypeä ja sijoitusbuumia virtuaalitodellisuuden ympärillä – todettakoon vain, että se on merkittävää, ja sen pariin voit hypätä tästä linkistä. Keskityn sisältöön, joten asiaan:

Valitset itse mihin katsot

360 asteen videossa katsoja saa itse kääntää katselukulmaa videon aikana haluamaansa suuntaan ja on käytännössä keskellä videon tapahtumia. Se on uusi, jännittävä kokemus. Esimerkiksi oheisessa musiikkivideossa: Tartu ruutuun ja etsi laulaja!

HUOM. YouTuben 360-videot toimivat selaimessa toistaiseksi vain desktopissa, eli tietokoneelta katsottuna, ja siellä uusimmilla Chrome, Firefox, Opera ja Internet Explorer selaimilla, ei siis Safarilla. Kännykän selaimessa ja Safarilla näkyy ns. strereoskooppinen koko 360 asteen kuva, joka ei ole kovin kummoinen kokemus. Mobiilissa 360 – videoita voi katsoa Youtuben – applikaatiolla.

Videon on on tuottanut OneMinStoryn verkoston Medialouhos.

360 asteen video on parhaimmillaan virtuaalitodellisuudessa VR-laseilla katseltuna ja niin, että katsoja pääsee itse osallistumaan tapahtumiin. Se jättää lähtemättömän vaikutuksen! Ainakin toistaiseksi VR-laitteisto tai -lasit ovat harvinaisuus, ja tuskin juuri kukaan niitä ensisijaisesti mainosten katseluun käyttää.

Miten hyödyntää virtuaalitodellisuus markkinoijan näkökulmasta?

Se on uusi, menestyvä, jännittävä, ja siihen ei ole suurella yleisöllä helppoa pääsyä. Ihan kuin julkkis! Liitä imagosi aidolla tavalla virtuaalitodellisuuteen ja tarjoa asiakkaillesi todellisia kohtaamisia uudenlaisessa ympäristössä.

 

Järjestimme asiakkaamme Plastexin tilaisuudessa VR-kioskin, jossa videossa taiteileva Arto Ant-Wuorinen pääsi kokemaan ensimmäistä kertaa virtuaalitodellisuuden. Osallistujat saivat kokeilla kolmiulotteista piirtämistä virtuaalitodellisuudessa Googlen Tilt Brush –sovelluksella. Jopa skeptisemmät ja varttuneemmat kokeilijat olivat haltioituneita kokemuksesta! Kaikki oppivat heti piirtämään kirjaimellisesti loistavia teoksia, liikkumaan niiden seassa itse ja kokemaan:

MILLAINEN ON PIIRROS, JOKA ON SAMANAIKAISESTI VEISTOS?

Kokemus oli ennen kaikkea hauska, voimakas ja ilahduttavan uudenlainen. Se oli yhdistävä puheenaihe muttei niinkään teknisesti opettava, sillä kokemukseen pääsee heti mukaan. Niin hyvällä tasolla laitteistot ovat jo (psst! Kiitos laitteiston lainasta Finnish virtual reality association FIVR .)

360 asteen video on ennen kaikkea immersiivinen, eli hyvin käytännöllisesti mukaansatempaava, koska se sijoittaa ja parhaimmillaan upottaa kokemuksellisesti katsojan keskelle tapahtumia.

Missä on tarina?

Miten kerrotaan tarina virtuaalitodellisuudessa tai 360-videolla? Samalla tapaa kuin ennenkin, siinä on alku, keskikohta ja loppu, ja jotain muuttuu matkalla ja katsojan ajattelussa.

Katsojan kuljettaminen tarinassa samalla kun hän osallistuu tapahtumiin ja kirjaimellisesti käyttää kameraa itse, on haastavaa. Sitä kuitenkin tehdään. Hyvä esimerkki on virtuaalitodellisuuspelit.

 

 

Samaan tapaan kuin useissa peleissä ennenkin, ideana on kulkea tiettyä ”todellisuustunnelia” pitkin. Toinen tapa on tilanne, joka alkaa ja loppuu ajoitetusti, kuten aiemmin nähdyssä musiikkivideossa.

Kontrollista on luovuttava

Virtuaalitodellisuudessa tarinan kertojan täytyy ymmärtää, että katsojan ajankäyttöä, tilaa tai kokemusta ei voi hallita täysin, eikä se ole tarkoituskaan. Monen tarinan kertomisen ammattilaisen kauhuksi, onnistuakseen kertojan täytyy siis luopua kontrollista virtuaalitodellisuudessa ja 360 asteen videossa. Ainoa tapa kontrolloida on luoda niin mahtava kokemus, tarina tai sovellus, että se imee katsojan mukaansa. Katsojan vapauden kokemus ja sen luonteva ja inspiroiva tuottaminen on tärkein edellytys tarinan kertomisen onnistumiselle. Se on sinällään jo jonkinlainen kokemus ja haastava tavoite. Sen lisäksi voidaan myös kertoa tarina. Tapahtumat ympärillä voivat alkaa, niillä voi olla keskikohta, ne voivat loppua ja me voimme tuottaa muutoksen katsojan ajattelussa tarinan avulla kuten muillakin tarinan kerronnan välineillä.

Tässä yhdellä otolla, Nokian Ozo -kameralla kuvatussa musiikkivideossa on selkeä tarina, ja se vaati yli sadan näyttelijän saumatonta yhteistyötä. Kameran taakse ei pääse piiloon…

( HUOM. YouTuben 360-videot toimivat toistaiseksi  selaimessa vain desktopissa, eli tietokoneelta katsottuna, ja siellä uusimmilla Chrome, Firefox, Opera ja Internet Explorer selaimilla, ei siis Safarilla . Kännykällä ja Safarilla selaimessa näkyy ns. strereoskooppinen koko 360 asteen kuva. Mobiilissa 360 – videoita voi katsoa Youtuben – applikaatiolla. )

Informatiivinen sovellus on selkeä tapaus

Koulutus, opetus ja informatiivinen sovellus ovat 360-videon ja virtuaalitodellisuuden selkeimmin hyödynnettävä sovellus. Oppiminen on tutkitusti moninkertaisesti tehokkaampaa jos käytetään visuaalisia apuvälineitä, kuten videota. Vielä tehokkaampaa oppiminen on vain kun oppilas osallistuu tekemiseen itse. Virtuaalitodellisuuden kokemuksessa yhdistyvät nuo kaksi oppimisen supervauhdittajaa! Se on myös oma kokemukseni Tilt-Brush tapahtumasta. Käytön oppiminen on niin välitöntä, että se suorastaan huumaa, ja olo on kuin Lintsillä. Oppiminen on kivaa!

Ohessa CERNin hiukkaskiihdyttimen 360 asteen informatiivinen esittelyvideo

 

Hyviä uutisia Suomesta

Tiesitkö, että virtuaalitodellisuuden ja 360 asteen videon alustakilpailussa on mukana suomalainen yritys, joka on jalostanut tuotettaan vuosia, ja jolla on jo kansainvälisiä asiakkuuksia ja liikevaihtoa joka puolelta maailmaa. Thinglink aloitti taipaleensa valokuvien rikastavilla, avattavilla toimintapisteillä, thinglinkeillä. Valokuvien kanssa thinglinkit eivät vielä täysin mullistaneet maailmaa, mutta ne ovat nousseet erottuviksi informatiivisten 360 asteen toteutusten työkaluksi ja mediaksi maailmalla. ( Tämäkin 360 – sovellus toimii toistaiseksi parhaiten desktopissa, eli tietokoneella )

Tekniikan ja alustan kehittämisen kautta Thinglink on valmis virtuaalitodellisuuteen ja kaikenlaisia 360-videon sovelluksia ja asiakkuuksia sataa suoraan Thinglinkin laariin, kun etsitään helppoa tapaa uuden kiinnostavan kokemuksen tuottamiselle. Thinglink on suomalainen start-up, jonka näkyvimpänä evankelistana toimii Euroopan alueen myyntijohtaja Sani Leino. Hän jakaa hyvää sisältöä tuottaen arvoa kaikille myynnin ja tarinan kerronnan kanssa töitä tekevälle, joten suositan laittamaan seurantaan.

Miksi kirjoitan virtuaalitodellisuudesta ja 360 asteen videosta?

OneMinStory tuottaa videoita yritysten ajankohtaisten markkinointitarpeiden mukaan. Mitä tekemistä tulevaisuuden hype-jutuilla on niiden kanssa? Hypejutut ovat osa yritysten sisällön tuotannon viitekehystä, ja se kiinnostaa kaikkia markkinoinnin parissa toimivia ihmisiä. Ottamalla virtuaalitodellisuuden nyt jo ”tavallisten” videoiden tai muiden sisältöjen aiheeksi tarjoan arvoa heille, joita asia kiinnostaa ja askaruttaa. Opin samalla tulevasta itse. Sinä voit tehdä samoin.

 

Kaikki asiat eivät ole yhtä arvokkaita

miksi videotuotanto arvokkaita

Jos työskentelet hiilikaivoksessa, painat luultavasti päivästä päivään työtä, kaivaen mahdollisimman tehokkaasti eteenpäin. Mutta jos yhtenä päivänä sinua pyydetään etsimään samasta kaivoksesta timantteja, veikkaan, että suhtautumisesi työn tekemiseen muuttuu äkisti.

Kaikki asiat eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset, ja asioiden arvot ihmisille vaihtelevat yksilökohtaisesti.

Tavoitteena läpimurto

Teen työkseni videoita. Ajattelen, että työni perimmäinen tarkoitus ei ole vain videotiedoston tuottaminen. Tahdon tiivistää yrittäjien ja yritysten työntekijöiden olennaisen tekemisen kiinnostavalla tavalla, koska tahdon tarjota heille mahdollisuuden läpimurtoon. Tahdon tarjota sen sekä heille, että heidän asiakkailleen, koska heidän välisen välinpitämättömyyden muurin voi murtaa, ja heidät voi kannattavalla tavalla yhdistää, vain oivallus molemmin puolin hyödyllisestä suhteesta.

Jumahtaminen uhkaa meitä kaikkia!

Tahdon erityisesti auttaa sitkeitä, hyvää tahtovia, ahkerasti työtä tekeviä, intohimoisia ja lahjakkaita tekijöitä yrityksissä, jotka ovat päässeet tietylle asteelle, mutta eivät jostain syystä ole vielä päässeet murtautumaan sille seuraavalle, tärkeälle tasolle.

Koska sinäkin olet joskus kokenut sen, tai ainakin nähnyt sen tapahtuvan kaverille: Jumahtamisen. 😱 Hassua tavallaan. Eikö olisi matemaattisesti todennäköistä, että henkilö, joka on menestynyt hyvin ja päässyt eteenpäin useita kertoja, pääsisi eteenpäin nytkin? Mutta niin ei vain läheskään aina tapahdu. Monet, turhan monet – jäävät jumiin. Paikkoja minne menestyä ja murtautua on kyllä tarjolla niin paljon, kuin maailmassa on uutta markkinaa otettavana.

Markkinoinnin ja myynnin päätökset ratkaisevat

Jos tuote on hyvä, sen menestys riippuu ainoastaan markkinoinnista ja myynnistä. Se missä menestys hävitään tai voitetaan on päätökset siitä, miten markkinoidaan ja myydään. (Tai niiden päätösten puutos.) Logistiikalla ja kaikella on osansa menestyksessä, mutta logistiikkaa ei päästä edes kokeilemaan, jos ei myydä mitään. Tässä kohtaa tahdon auttaa. Koska toiset teot, päätökset ja asiat eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset, on tehtävä valintoja ja valittava se arvokkain asia mihin käytetään resurssit. On pystyttävä löytämään ja jakamaan ne muutamat asiat jotka ovat arvokkaita asiakkaalle. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta arvo ei ole yksiselitteistä, vaan päinvastoin, täysin yksilökohtaista. Siksi

arvoa voidaan luoda vain tekemällä hyödyllinen asia toiselle kiinnostavaksi.

Sitä varten asia on näytettävä kiinnostavassa tarinassa, joka sisältää myös yrityksen hengen ja tarkoituksen, eli sen brändin, jotta siihen voidaan henkilökohtaisesti luottaa.

Meidän valintamme on video

Markkinointimahdollisuuksia on paljon. Missä on se arvokkain, olennaisin vaihtoehto? Itse olen valinnut alun perin toisten perustajien kanssa tämän yrityksen tehtäväksi minuutin videon toteuttamisen, ajatuksesta läpimurtoon. Sitä varten valitsen kumppanimme ja verkostomme jäsenet. Vaikka teemme paljon erilaista videotuotantoa, uskon edelleen siihen, että suurin mahdollisuus niiden ihmisten auttamiseksi joita haluan auttaa, on paras mahdollinen introvideo heidän asiaansa. Olemme onnistuneet siinä useasti, mutta emme läheskään niin monta kertaa, ettei nälkää tähän asiaan olisi vielä pitkästi jäljellä.

Lyhyt tiivistävä video on selkeä päätös, joka on mahdollista saada aikaan yrityksessä, missä on harvoin aikaa, uskoa ja resursseja tehdä markkinointi-investointeja.

Tie läpimurtoon on olennaisen päivittäinen etsiminen

Tahdon, että tarjoamme todellisen mahdollisuuden läpimurtoon. Sitä varten etsin päivittäin olennaista omassa työssäni. Laatu ei synny yhdellä iskulla, yhdessä päivässä, eikä yhdellä päätöksellä. Se syntyy yksittäisistä pienistä menestyksistä päivittäin, varsinkin väärien asioiden rohkeasti tekemättä jättämisestä – oikeiden hyväksi.

Jakelu on tärkeää

Juuri nyt työskentelen videoiden jakelun kanssa, koska se on asiakkaamme läpimurrolle yhtä olennaista kuin hyvä sisältö. Tuskin kukaan voi väittää, ettei sisällön jakelutapa vaikuta kokemukseen. Hyvää sisältöä me osaamme jo tehdä ja niin osaa muutama muukin. Silti hyvät videot eivät tuota aina läpimurtoja. Arvokkain osa minulle on se, että oikea ihminen kokee ja näkee hyvän videon, joka tuottaa hänelle oivalluksen uuden asian roolista hänen elämässään. Eikä sitä voi kokea, jos sitä ei näe.