Vuosi 2016 alkaa olla paketissa ja voimme alkaa siirtää katseitamme kohti vuotta 2017. Ennen kuin syvennymme ensi vuoden videomarkkinoinnin trendeihin (tai ennustuksiimme niistä) tarkastellaan vielä kulunutta vuotta. Mistä vuosi 2016 tullaan muistamaan videoiden maailmassa? Pohdintojani varten haastattelin OneMinStoryn Anttia ja kyselin hänen mielipiteitä niin kuluneen vuoden trendeistä kuin näkemystä tarinankerrontaan. Vajaan viiden minuutin haastattelun näet tuossa hieman ylempänä!

My Story -videot eli väliaikanen livemateriaali: Snapchat sen aloitti, ja nyt niitä löytyy Instagramin ja Facebook Messengerin puoleltakin. Trendi ei varmasti ole vielä katoamassa, ja yrityksillä on vielä paljon mahdollisuuksia minivideoiden tekemiseen. Älä kuitenkaan sorru tyypilliseen virheeseen! Sisältö ilman merkitystä, on arvoltaan nollan tasolla – pahimmillaan jopa miinusmerkkistä. Mikä suomalainen yritys tekee parasta My Story -markkinointia jo nyt? Kuka ottaa haasteen vastaan 2017? 

Natiivivideo Ainakin allekirjoittaneen Facebook on jo jonkin aikaa ollut täynnä natiivivideoita, jotka alkavat pyöriä heti sivua selatessani. Megasuosittuja ovat olleet nopeutetut reseptivideot, joiden pioneeri Buzzfeedin Tasty-sivu on (65 milj. tykkääjää). Jokainen videoita hyödyntänyt voi sen myöntää: katselukerrat ovat moninkertaiset linkin takaa aukeaviin videoihin verrattuna. Kynnys klikata linkin takaa löytyvään videoon on noussut korkeaksi, eikä sosiaalisen median sivustot kannusta tähän, sillä ne suosivat selkeästi omiin palveluihinsa ladattua materiaalia.

Livestreaming Vuonna 2012 Felix Baumgartner hyppäsi lähes 40 kilometrin korkeudesta pelkän laskuvarjon varassa. Tätä videota seurasi YouTuben välityksellä 8 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti suorana. Buzzfeed on tänä vuonna mm. räjäyttänyt vesimelonin kuminauhojen avulla – liveseuraajia parhaimmillaan satoja tuhansia. Yhdysvaltain presidentinvaaleja edeltäneet väittelyt olivat vuoden katsotuimpia live-videoita YouTubessa. Entä kukapa meistä ei olisi käynyt vilkuilemassa WWF:n Norppalive-kamerasta Pullervon loikoilua keväisellä rantakalliolla? Stockmannkin on ottanut käyttöönsä livevideot Facebookissa esitellen mm. jouluikkunan avajaiset. Ylivoimaisesti tärkeintä livesisällöissä on aina ainutlaatuisuus, jännitys ja aitous!

Lienee sanomattakin selvää, että yksikään näistä trendeistä ei tule katoamaan hetkessä, vaan päinvastoin: kaikissa niissä on vielä kasvupotentiaalia vuodelle 2017.

MUTTA MITÄ MUUTA VUONNA 2017? 

2017

Dokumenttivideo Madventures on ollut kova juttu jo vuosikausia. Aito, suunnittelemattoman näköinen, hieman rosoinenkin materiaali on kiinnostavaa ja välittää rehellisempää viestiä katsojalle. Myös yritykset voivat tuottaa nykyään helposti aitoa videota, ja meillä on näkemystä niiden tekemiseen. Läpimurrot keskinkertaisuuden massasta täytyy tehdä aitoudella!

Tarinankerronta Tästä on puhuttu markkinointipiireissä jo lähes kyllästymiseen saakka. Silti, edelleen tyydytään tekemään puuduttavia, hajuttomia ja mauttomia yritysvideoita. Kyse ei ole vain tarinan keksimisestä yhtä videota varten, vaan tarinankerronta auttaa yritystä aidosti hahmottamaan strategisesti mistä yrityksessä on oikeasti kyse. Jos tarina on mahdollista tiivistää minuutin videoon, on yrityksellä todennäköisesti erinomainen käsitys olemassaolostaan ja merkityksestään. Tarina on asia joka just keeps on giving: kun se on kerran hiottu timanttiseksi, voi siitä ammentaa vuosikausia! Antti muuten kirjoitti aiheesta varsin hyvin juuri ennen joulua, kannattaa käydä lukaisemassa!

Milloin näemme suomalaisen yrityksen kertovan rohkeasti, oivaltavalla tavalla yrityksen tarinan? Mikä on Sinun mielestäsi paras yritysvideo Suomessa? Ohessa yksi meidän suosikkimme Yhdysvalloista: DollarShaveClub.comin Our Blades Are F***ing Great -video.

 

Jakelu Lienee sanomattakin selvää, että tulevaisuudessakin jakelun merkitys tulee kasvamaan. Missä jaat, milloin jaat ja miten jaat voi määrittää hyvin pitkälle sitä, miten videosi saavuttaa halutun kohderyhmän ja lopulta myös, kuinka suuri on ROI. Meillä OneMinStorylla on vahvaa kokemusta ja osaamista myös videoiden jakelusta.

Miltä kuulostaisi, jos laitettaisiin uuden vuoden kunniaksi Sinun yrityksesi tarina ja markkinointi kerralla kuntoon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *